ЕЦБ остави непроменена паричната си политика преди срещата на върха на ЕС

Централната банка ще продължи да прилага програмата за спешни пандемични покупки на държавни и корпоративни облигации

15:50 | 16 юли 2020
Обновен: 15:52 | 16 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Очаквано Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) остави паричната си политика без промяна на заседанието си в четвъртък преди срещата на върха на лидерите на Европейския съюз (ЕС), които ще се опитат да финализират съвместния спасителен план на стойност 750 млрд. евро, съобщава Investor.bg.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по кредитите и лихвите по депозитите остават непроменени съответно на ниво от 0%, 0,25% и -0,50%. Управителният съвет очаква референтните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато прогнозата за инфлацията не се доближи до целта на институцията за ускорение „близко до, но под 2%“.

ЕЦБ ще продължи да прилага програмата за спешни пандемични покупки на държавни и корпоративни облигации в размер на 1,35 трилиона евро. При последното заседание на Управителния съвет беше взето решение тази инициатива да продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.

ЕЦБ подчерта и готовността си да закупи още държавни облигации, ако е необходимо. Нетните покупки по програмата за закупуване на активи ще продължат с месечен темп от 20 милиарда евро, заедно с покупките в рамките на допълнителния временен пакет от 120 милиарда евро до края на годината.

През миналата седмица в интервю за Financial Times управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че регионалната централна банка ще запази политиката си непроменена на следващата си среща, след като нейният масивен стимул за спешни случаи помогна за успокояване на пазарите. Лагард заяви, че мерките, въведени вследствие на пандемията, „са показали полезността и ефективността си".

„Ние направихме толкова много, че разполагаме с доста време, за да оценим внимателно предстоящите икономически данни“, каза тя.

Тя също така открехна вратата за използването на програмата за покупка на активи в размер на 2,8 трилиона евро за преследване на екологични цели, обещавайки да проучи промените във всички свои операции в борбата с изменението на климата.