ЕЦБ: Рано е в еврозоната да се обявява победа над пандемията

Икономическата активност все още е доста под нивата преди кризата, коментира директорът на ЕЦБ Фабио Панета

13:43 | 27 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Според директора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета опасността от пандемията на коронавируса за еврозоната не е приключила, пише Investor.bg.

„Рано е да се обявява победа", каза Панета в интервю за La Repubblica.

Последните данни показвали подобрение в промишленото производство и продажбите на дребно, но според финансиста това не е достатъчно, за да сме доволни.

"Икономическата активност все още е доста под нивата преди кризата и въз основа на нашите прогнози няма да видим връщане към тези нива преди края на 2022 г. Съществува несигурност и за перспективите за икономиката и за работните места. И накрая, растежът е неравномерен: последното, от което се нуждаем, е да се подчертаят различията между държавите, защото ако това се случи, прилагането на паричната политика би станало доста трудно. И да не забравяме, че ние не знаем как ще се развива пандемията: в редица страни все още съществува риск от втора вълна. Докато не сме сигурни, че ефектите от кризата са преосмислени, ще трябва да продължим да предоставяме силен паричен стимул за консолидиране на възстановяването, като по този начин ще възстановим нивото на инфлация", казва банкерът.

Той също така посочи, че на този етап не вижда необходимост от каквито и да били промени в спешната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации, известна като "Пандемична програма за извънредни покупки" (PEPP).

Още по темата прочетете в Investor.bg.