Европейските банки се отказват от дивидентите, следват бонусите

ЕЦБ настоява за умереност при разходите на банките, след като предприе редица мерки за сектора

15:42 | 31 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските банки се отказват от дивидентите, за да защитят капиталовите си буфери заради бързо влошаващата се икономика, а намаляването на бонусите може да бъде следващата им цел, съобщава Bloomberg.

Регулаторите отправят многократни призиви към кредиторите да бъдат предпазливи в начина, по който изразходват капитала си, тъй като регионът е изправен пред най-тежката рецесия в историята си. Европейската централна банка, която в петък призова банките да отложат изплащането на дивидентите, сега обръща внимание и на бонусите.

„Банките, акционерите, мениджърите и хората, които поемат ключови рискове, също трябва да участват в преосмислянето на мястото, където сме в момента, и да се опитат да запазят колкото е възможно повече капитал“, заяви председателят на Надзорния съвет на Европейската централна банка Андреа Енрия във вторник в интервю за телевизия Bloomberg.

„Нашата препоръка към банките е да бъдат много умерени при бонусите“, каза той.

Както при орязването на дивидентите, испанските банки са сред първите, които дадоха сигнал, че ще обърнат внимание на бонусите. В понеделник Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA заяви, че 300 от топ ръководителите й са се отказали от бонусите си през 2020 г.

Изпълнителният директор на Credit Suisse AG Томас Готщайн също каза, че кредиторът може да ограничи бонусите за 2020 г., за да покаже солидарност на фона на кризата.

ЕЦБ настоява за умереност, след като се притече на помощ на европейските банки с редица мерки, предназначени да облекчат част от натиска, причинен от разпространението на коронавируса. Това включва зелена светлина към банките да теглят капиталовите си буфери, като им е и осигурено повече време за справяне с проблемните кредити.

Banco Santander заяви миналата седмица, че председателят на Надзорния съвет и изпълнителният директор са се съгласили да дарят половината от заплатите си за благотворителна организация, работеща за ограничаване на пандемията. Това се случи, след като най-голямата банка в Испания отложи изплащането на дивидент за следващата година.

В интервюто Енрия заяви, че в момента бонусите са по-малко притеснителни от дивидентите, защото много банки вече са ги изплатили.