Societe Generale: Забраната за дивиденти може да направи банките неподходящи за инвестиции

На дневен ред възникава въпросът дали регулаторите не са навредили на банките

20:36 | 30 септември 2020
Обновен: 20:36 | 30 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Societe Generale разкритикува европейските банкови регулатори за налагането на фактическа забрана за изплащане на дивиденти, като заяви, че политиката им рискува да направи индустрията неподходяща за инвестиции, съобщава Bloomberg.

Искането на ЕЦБ, свързано с отлагане на изплащанията на дивиденти от страна на банките, за да запазят капитала си и да продължат да предоставят кредити по време на пандемията, може да има обратен ефект, заяви Лоренцо Бини Смаги, председател на френската банка Societe Generale на виртуална конференция. По време на същото събитие неговият колега в Banco Santander Ана Ботин също застана зад тезата, че ЕЦБ трябва да преразгледа позицията си.

Лоренцо Бини

Лоренцо Бини Смаги. Снимка: Bloomberg

Няколко членове на надзорния съвет на Европейската централна банка, които първоначално подкрепиха исканията банките да се откажат от дивиденти, сега са на мнение, че по-нататъшното удължаване на забраната може да донесе повече вреда, отколкото полза, коментират запознати лица. Според хората близки до дискусиите централните банкери се приближават към премахването на забраната в началото на следващата година.

По време на виртуалната конференция Бини Смаги насочи критиката си директно към един от членовете на надзорния съвет на ЕЦБ - Феликс Хуфелд. Двамата банкери говореха в един и същи панел по време на 12-тата кръгла маса на Единния надзорен механизъм.

Ако плащанията на дивиденти са обвързани с нивата на капитала, „тогава стимулът за банките ще бъде те да разполагат с повече капитал и да отпускат по-малко заеми, за да поддържат икономиката по-малко“, коментира Бини Смаги, който е и бивш член на управителния съвет на ЕЦБ.

Френските банки, които бяха обещали най-мащабните дивиденти на своите акционери, са водещи критици на забраната от месеци насам. Акциите на Societe General са поевтинели с около 64% ​​през тази година - едно от най-лошите представяния в бенчмарка STOXX Europe Banks Index.

Бини Смаги заяви пред Хуфелд, който е и ръководител на германския финансов регулатор BaFin, че регулаторите трябва да обмислят дали техните действия не са навредили на банките.

Хуфелд отговори на критиката, като заяви, че банковите кредитори са добре обслужвани от регулациите, въведени след финансовата криза. Той каза на Бини Смаги, че "банкерите не трябва да се оплакват, когато надзорните органи ги тласкат да трупат капитал в добри времена."

"Относително противоречивото" искане банките да се въздържат от обратно изкупуване на акции или изплащане на дивиденти е част от по-широк пакет, който включва и облекчение, предоставено на кредиторите, заяви по време на по-късен панел на конференцията Андреа Енрия, която ръководи надзорния съвет на ЕЦБ .

Въпреки че ЕЦБ удължи ограниченията си за дивиденти за големите банки до края на годината, от германския финансов регулатор BaFin заявиха, че ще се позволи на по-малките германски кредитори да извършват плащания на дивиденти, ако притежават нужната финансова сила. BaFin също поясни, че иска банките, които контролира, да запазят капитала, но няма правомощията да издаде пълна забрана.