Шест страни сформират Средиземноморска газова организация

Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху „укрепване на регионалното сътрудничество“

17:54 | 22 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка:  Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Гърция, Италия, Египет, Израел, Кипър и Йордания ще сформират постоянна организация за насърчаване на сътрудничеството по отношение на природния газ в Източното Средиземноморие. Турция, която породи напрежение, търсейки гориво в оспорвани води, все още не е включена, предава Bloomberg. 

Министрите на енергетиката от групата подписаха харта за създаване на Източносредиземноморска газова организация, съобщи във вторник Министерството на петрола и минералните ресурси на Египет.

Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху „укрепване на регионалното сътрудничество“, се казва в изявление.

Други страни от Източното Средиземноморие също могат да се присъединят, се казва в изявлението, без да се посочват подробности. Представители на Министерството на енергетиката на САЩ и Европейския съюз подписаха споразумението като наблюдатели.

Оспорвани води.

Оспорвани води. Графика: Bloomberg

„Днес е исторически момент“, каза петролният министър на Египет Тарек ел Мола. „След като организацията започне да работи, скоро ще има важни проекти, които добавят стойност към всички наши страни“, добави той.  

Членовете на Източносредиземноморската газова организация се срещнаха няколко пъти миналата година в Кайро, където се договориха да работят заедно за експлоатация на залежите от газ. Те изграждат енергийни връзки през последните години. Преди две години Израел договори сделка за износ на газ за Египет на стойност 15 млрд. долара.