Турция разширява търсенето на газ в Средиземно море

Корабът "Оруч Реис" трябваше да бъде спрян от експлоатация още на 23 август

14:06 | 1 септември 2020
Обновен: 15:08 | 1 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg
Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Турският проучвателен кораб "Оруч Реис" трябваше да приключи спорното търсене на природен газ в Източното Средиземноморие във вторник, но Турция отново удължи договора. Военноморските власти обявиха, че сеизмологичните проучвания край гръцките острови и западно от Кипър ще продължат до 12 септември, предава Der Spiegel.

Първоначално „Оруч Реис“ трябваше да спре търсенето на природен газ на 23 август, но дори тогава последва удължаване.

Турция и Гърция спорят за мисията от седмици. Търсенето на турски газ се извършва в област, за която Гърция претендира. Анкара твърди, че районът е част от турския континентален шелф. Подобен конфликт има и за остров Кипър, край чието крайбрежие е открит природен газ.

Гръцкото външно министерство остро разкритикува подновеното удължаване.

"Турция вярно изпълнява ролята на създател на проблеми и фактор за дестабилизация в региона", се посочва в становище на гръцката държава.

Гърция обмисля по-високи военни разходи на фона на нарастващото напрежение с Турция. Финансовият министър Христос Стайкурас обяви в понеделник пред телевизия Alpha, че части от паричните резерви на армията могат да бъдат похарчани тази година. Той не предостави информация за това как могат да бъдат използвани средствата.

"Това зависи от приоритетите на правителството и министерството на отбраната", подчерта финансовият министър. Гърция намали значително разходите за отбрана през последното десетилетие поради дълговата криза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наскоро предупреди за конфронтация: "Ако някой иска да плати цената, е добре дошъл", каза той. По думите му Турция е решена да направи всичко, за да придобие правата си в Черно, Егейско и Средиземно море.

Междувременно, рамките на газовия спор между Гърция и Турция, Европейският съюз (ЕС) подготвя санкции срещу правителството в Анкара. Това обяви наскоро бившият председател на Европейския парламент Жозе Борел в Берлин след неформална среща на външните министри на ЕС. Санкциите могат да бъдат наложени на специалната среща на върха на ЕС на 24 септември в случай, че Турция не отстъпи.