ЕС подготвя санкции срещу Турция

Те могат да бъдат наложени на специалната среща на върха на ЕС на 24 септември

17:59 | 28 август 2020
Обновен: 20:19 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В рамките на газовия спор между Гърция и Турция Европейският съюз (ЕС) подготвя санкции срещу правителството в Анкара. Това обяви бившият председател на Европейския парламент Жозе Борел в Берлин след неформална среща на външните министри на ЕС. Санкциите могат да бъдат наложени на специалната среща на върха на ЕС на 24 септември - ако Турция не отстъпи, пише Die Zeit.

В момента тя извършва газови проучвания в оспорвани между нея, Гърция и страните от ЕС морски райони. Германския външен министър Хайко Маас увери, че страната ще окаже пълна солидарност на партньорите. Той защити позицията, че ЕС няма да наложи санкции на Турция преди 24 септември.

"Искаме да дадем шанс на дипломацията", уточни Маас. Вероятни са директни разговори между Атина и Анкара.

Според дипломати от ЕС сред външните министри съществува широк консенсус, че санкциите трябва да бъдат подготвени. "Правим списъци, може да имаме достъп до определени активи или кораби", каза Борел. Той добави, че може да бъде обявена забрана за използването на европейски пристанища или налагане на санкции, които са важни за енергийните доставки на Турция. Целта е да се прекратят дейности, които ЕС счита за незаконни.

Спорът за запасите от природен газ в Източното Средиземноморие наскоро се поднови. Турското правителство удължи използването на изследователския кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие с още пет дни. Той отплава на 10 август заедно с флота от военни кораби, за които Гърция претендира.