Черноморското находище на природен газ засилва позицията на Турция в спора с Гърция

То може да бъде използвано като основание за агресивния подход на правителството в конфронтацията с Гърция

18:10 | 5 септември 2020
Обновен: 18:21 | 5 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg
Снимка: Firat Kozok/Bloomberg

Важно събитие беше пропуснато на фона на растящото безпокойство заради напрежението в Източното Средиземноморие – миналия месец турският президент Реджеп Ердоган обяви откриването на голямо находище на природен газ край другото крайбрежие на Турция на Черно море. Смята се, че то е с обем от 320 млрд. куб. м и има силни очаквания, че данните ще бъдат ревизирани към повишение в резултат на нови проучвателни сондажи, пише Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Откритието има последици за турския енергиен баланс и енергийна сигурност и за позицията на страната в конфронтацията с Гърция в Източното Средиземноморие.

Като страна с оскъдни въглеводородни ресурси вносът на енергия винаги е бил голямо бреме за Турция. Миналата година страната е внесла енергийни източници на стойност 43 млрд. долара, или 20% от общия внос. Новото газово находище, което според Ердоган ще влезе в експлоатация още през 2023 г., ще помогне за значително намаляване на разходите. Приблизителни сметки въз основа на годишното вътрешно потребление от 45 млрд. куб. м показват, че находището в Черно море може да покрие почти всички нужди от природен газ на Турция за близо седем години.

Откритието може да е малко в сравнение с други големи страни производителки на газ като Русия, Катар и Иран, но ще помогне на Турция да намали значително хроничния си дефицит по текущата сметка. То също така може да донесе макроикономически ползи, като смекчи натиска върху местната валута.

Освен това откритието ще има стратегически последици, особено ако бъдат открити още находища. Турция традиционно е зависима от Русия и Иран за вноса си на природен газ. Преди пет години Русия съставляваше над половината от газовия внос. Оттогава Турция се възползва умело от променящите се условия на спот-пазара, за да увеличи дела на вноса от други източници като Алжир и Нигерия. До края на 2019 г. делът на Русия беше сведен до 33%, а този на Иран – до 17%.

Но заради дългосрочните обвързаности с тези страни финансовите ползи от предоговарянето може да са по-ограничени, отколкото показват цифрите.

Откритието в Черно море ще повлияе и на позицията на Турция в Източното Средиземноморие. То ще бъде използвано като основание за агресивния подход на правителството в конфронтацията с Гърция и ще помогне за консолидирането на вече значителния вътрешен консенсус относно настоящата траектория на външната политика на Ердоган. Така наречената доктрина „Синя родина“, която подкрепя тази визия, очертава обхватни претенции за турския континентален шелф и изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg