Трима лидери на опозицията в Беларус са в неизвестност

Централната банка на страната използва 1.4 млрд. долара от валутните си резерви през август, за да подкрепи беларуската рубла

15:15 | 7 септември 2020
Обновен: 15:15 | 7 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Трима души, представители на опозицията в Беларус, са обявени за изчезнали в понеделник, след като десетки хиляди се присъединиха към протестите в столицата, продължавайки да оказват натиск върху президента Александър Лукашенко за провеждане на нови избори, съобщава Bloomberg.

Контактът с Мария Калесникова, една от малкото водещи опозиционни фигури, които все още са в Беларус, е загубен, както и с други двама членове на координационния съвет на опозицията, съобщават от пресслужбата на опозицията в Telegram. Беларуското министерство на вътрешните работи заяви пред информационната служба на РИА Новости, че няма информация дали са задържани.

Полицията съобщи, че е задържала 633 души по време на протести в цялата страна в неделя, а 363 остават в ареста до провеждане на съдебно заседание. Противниците на президента излизат по улиците всеки ден след изборите на 9 август, на които той демонстрира убедителна победа.

Протестите и призивите за стачки забавят икономиката на Беларус и централната банка на страната използва 1.4 млрд. долара от валутните си резерви през август, за да подкрепи беларуската рубла. Август отбелязва и най-бързото изразходване на резервите на централната банка на месечна база от 2009 г. насам.

Няколко ключови фигури на опозицията бяха вкарани в затвора преди изборите, включително бившият банкер Виктор Бабарико и политическият блогър Сергей Тихановски, чиято съпруга Святлана Тихановская стана водещият претендент за поста на Лукашенко и лицето на протестите. Сега тя е в изгнание в Литва.