ЕС се споразумя за санкции спрямо високопоставени беларуски поддръжници на Лукашенко

По официални данни президентът е подготвил половината армия на страната си в бойна готовност

20:47 | 28 август 2020
Обновен: 20:47 | 28 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

По време на срещата си в Берлин външните министри на страните от Европйския съюз (ЕС) се договориха за рестрикции срещу високопоставени поддръжници на беларуския президент Александър Лукашенко на фона на обвинения в изборните измами и насилствените мерки срещу мирните протести, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозе Борел след съвещение между министрите, предава Die Zeit.

Според чешкия външен министър Томаш Петричек "около 20 души" са в списъка със санкции, който трябва да финализира Борел на следващата среща на външните министри на 24 септември. Според Петричек също е възможно по-късно списъкът да се разшири, "ако има допълнително влошаване на ситуацията в Беларус".

Съществуват разногласия дали беларуският президент Александър Лукашенко също трябва да бъде санкциониран за предприемане на действия срещу опозицията. Външните министри от Литва и Чехия се изказаха в подкрепа на това намерение, докато външният министър на Люксембург Жан Аселборн се позова на усилията за посредничество на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). "Разбира се, те искат да запазят възможността по някакъв начин да се води диалог в тази страна", каза той в Берлин.

Лукашенко беше преизбран на 9 август с 80-процентово одобрение, за което съмненията са големи. Според опозицията изборите са фалшифицирани и ЕС също не признава резултата. В резултат на това възникнаха масови протести срещу него, а хиляди хора бяха арестувани по време на демонстрациите.

По официални данни Лукашенко е подготвил половината армия на страната си в бойна готовност. Информационна агенция Belta съобщи, че заповедта е в отговор на заплахи от Запад. Лукашенко каза, че НАТО е инициирало учения по границите с Беларус. НАТО многократно отхвърли тези обвинения от страна на Лукашенко.