Политолог: За Беларус следва дълъг режим на лишения

Проф. Татяна Дронзина, политолог, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", В развитие, 25.08.2020

13:55 | 25 август 2020
Обновен: 15:10 | 25 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Беларус го чака дълъг режим на лишения. Русия заема изчаквателна позиция и знае, че който иска да преговаря за Беларус, ще преговаря с нея. Това мнение изрази проф. Татяна Дронзина, политолог, преподавател в Софийски университет "Св. Климент Охридски" (СУ), в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Проф. Дронзина посочи, че Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се опитват да рестартират сътрудничеството с Русия, допълвайки, че не е оптимист за този изход, а от друга страна стои Европейският съюз, където пет парламентарни групи на различни позиции се обединиха за подписване на декларация за Беларус и са на мнение, че страната трябва да реши сама бъдещия път на развитието си без външна намеса.

"Беларус не е Украйна. Нямаме онзи антирусизъм, какъвто се наблюдава в Украйна, но той лесно може да са внедри, ако Русия се намеси грубо и по военен път".

За кандидата за президент Светлана Тихановска препопадавателят каза, че тя е по-скоро символ, отколкото политически лидер.

"В Беларус се създават координационни съвети, които имат намерение да формират пространство за обществен диалог".

Проф. Дронзина изтъкна, че според извадки от социологически агенции, за чиято достоверност не претендира напълно, около и над 90% от населението и на Беларус, и на Русия е склонно към образуването на една държава, въпреки че "това би било нарушаване на статуквото".

Относто паралел между Беларус и Казахстан полотологът каза, че такъв не е удачен, тъй като там контролираното предаване на властта се случва между единомислещи.

Вижте целя разговор във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.