Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Европа няма куража да реализира докрай намеренията си спрямо Беларус

Георги Киряков, политолог, Клуб Investor, 22.08.2020

20:30 | 22 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Основният проблем по отношение на ситуацията в Беларус е паралелът с Украйна и че е възможен украинският сценарий там. Европейците нямат куража и вътрешната решимост да реализират докрай своите намерения спрямо Белурас, а тя самата е страна с изостанали институции, коментира политологът Георги Киряков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на госта доста пари ще се налеят в структурите, свързани с бунтовете в Беларус.

"Друг е въпросът, че президентът Лукашенко е решен да не предаде толкова лесно властта. Отделно в последните години имаше напрежение между Беларус и Русия - по темата за доставките на газ към Беларус и опитите на Русия да предизвика референдум за присъединяване към самата Русия", посочи гостът.

Политологът коментира темата за нова Конституция у нас и свикване на Велико народно събрание за приемането ѝ.

По думите на Киряков с този ход премиерът Борисов според неговите критици се опитва да печели време за задържане във властта.

По темата за предизборната битка между републиканци и демократи в САЩ гостът каза, че двете партии влизат с чисти позиции в битката.

"Подходът на Демократическата партия ще бъде към вътрешната политика и икономиката, докато подходът на републиканците ще бъде насочен не само към фигурите на Джо Байдън и Камала Харис, но и към външнополитическите теми", отбеляза той.

Киряков застана зад тезата, че с личността на Камала Харис се цели задълбочаване на разделението между републиканци и демократи по отношение на расовите различия.

"Много републиканци, от друга страна, се насочват към подкрепа за Байдън заради вътрешно разцепление в партията", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.