Демократите номинираха Камала Харис за кандидат за вицепрезидент на САЩ

Близостта на Харис с Барак Обам е двоен удар по президента Тръмп

10:39 | 20 август 2020
Обновен: 10:40 | 20 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Камала Харис официално е номинирана за кандидат за вицепрезидент на САЩ. Така тя става първата цветнокожа жена, която се кандидатира за тази длъжност и заедно с Джо Байдън се превръщат в двойката, която ще се състезава с републиканците за Белия дом, пише за Der Spiegel анализаторът Роланд Нелс.

"Вярваме, че страната ни може да бъде по-добра", възкликна тя по време на своята реч в Уилмингтън, щата Делауеър. "Искаме да живеем в страна, където се грижим един за друг, като заедно празнуваме победите си“, допълва още Харис.

Нейната поява е забележителна от историческа гледна точка в американската политика. Камала Харис е дъщеря на мигранти. Нейният баща произхожда от Ямайка, а майка ѝ - от Индия. Тя отстоява модерната, цветна и многообразна Америка. Майката на Харис винаги е увещавала нея и нейната сестра да се чувстват горди чернокожи жени от индийски произход, посочва Нелс.

Речта ѝ показва, че тя може да се превърне в „ефективно оръжие“ в политическата борба срещу Доналд Тръмп в предизборната кампания на Джо Байдън. За нея е важно да се обърне към онези избиратели, които често се чувстват маргинализирани в Америка заради Тръмп - афроамериканци, латиноамериканци, азиатци. Като дългогодишен прокурор тя е и образован оратор, който знае как да атакува слабостите на своите опоненти.

Харис остро разкритикува управлението при криза на Тръмп. Според нея хаосът, причинен от него в условията на пандемия, трябва да свърши.

Неслучайно Барак Обама и Камала Харис се изказаха един след друг в сряда. Демократите искат да нанесат двоен удар срещу Тръмп до изборите на 3 ноември. Милиони американци следят всички изказванията по телевизията. Обама и Харис искат да мобилизират свои привърженици срещу Тръмп. Демократите търсят начин да привлекат на своя страна и избирателите без твърда позиция.

Обама, първият чернокож президент на САЩ, от години е един от най-важните привърженици на Камала Харис. Той вижда много от себе си в Харис - интелигентност, упоритост, политическа страст, отбелязва Нелс.

Рядко вицепрезидентството е било толкова важно в рамките на предизборна кампания. Ако Джо Байдън бъде избран, той би бил най-възрастният действащ президент на 78 години. Би съществувал реален риск да подаде оставка по здравословни причини. В такъв извънреден случай Камала Харис ще трябва незабавно да поеме поста президент.

Още по темата

Какво е добре да знаете за Камала Харис?

В този ред на мисли нейната поява е истинска заявка. Харис се позовава на дългогодишния си опит в държавната администрация, на дейността си като генерален прокурор на Калифорния и като сенатор в Конгреса във Вашингтон.

"Джо и аз вярваме, че можем да изградим по-добра общност - такава, която е силна и прилична, справедлива и мила. Тази, в която всички можем да се озовем", казва тя.

Преди всичко президентът Тръмп и неговите стратези вероятно подозират, че Камала Харис като кандидат за вицепрезидент е проблем за тях. Тръмп обича да определя Харис като неприятна, но той всъщност така нарича всички жени, които се осмеляват да го критикуват, пише Der Spiegel.

Републиканците ще номинират Тръмп и неговия кандидат за вицепрезидент следващата седмица на партийната си конференция в Шарлот, Северна Каролина. Това би била последната възможност за промяна.