Европейските лидери не признават изборните резултати в Беларус

Опозицията в Беларус се надяваше на ясен сигнал за подкрепа

16:54 | 19 август 2020
Обновен: 16:57 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Държавните и правителствените ръководители на държавите от Европейския съюз (ЕС) не признават резултата от противоречивите президентски избори в Беларус. “Изборите не бяха нито честни, нито свободни”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след специалната среща на върха на ЕС за политическата криза в Беларус, пише Investor.bg.

Опозицията в Беларус се надяваше на ясен сигнал за подкрепа от специалната среща на върха, проведена като видеоконференция: държавните и правителствените ръководители не трябва да признават неотдавнашните избори на президент Александър Лукашенко, смятат те.

Привържениците и опозиционните активисти на Тихановска я смятат за истинския победител в президентските избори. Но след 26 години на власт сега Лукашенко възнамерява да поеме шести мандат. На публични изяви наскоро той категорично отказа да прехвърли властта.

Противниците му се надяват канцлерът на Германия Ангела Меркел да поеме посредническа роля в конфликта. 

"Разбира се, че приветстваме всеки опит за организиране на диалог в гражданското общество", заяви политическият опозиционер Мария Колесникова от координационния съвет пред DPA. "Все още не ми е ясно на какво настояват Меркел и Путин”. Руският президент Владимир Путин предупреди преди дни чуждите държави да не се намесват в Беларус.

По-рано днес Лукашенко заяви, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, информира агенция БелТА.

Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) обсъдиха в рамките на специална видеосреща на високо равнище в сряда как да се преодолее кризата в Беларус след противоречивите избори. Непосредствено преди началото на срещата страните от Вишеградската четворка се изказаха в полза на политическо решение относно ситуацията в източноевропейската държава, пише Der Spiegel.

„Всички форми на насилие трябва да се избягват“, се разкрива в съвместно изявление на държавните глави на Чешката република, Унгария, Полша и Словакия.

В изявлението се посочва още: "Призоваваме отговорните органи в Република Беларус да проправят пътя към политическо решение и да зачитат основните човешки права и свободи и да се въздържат от насилие срещу мирните демонстранти". 

По-специално се упоменава, че унгарското правителство призова ЕС да търси диалог с беларуското ръководство. "Ние подкрепяме правото на беларуския народ на свободни, честни и демократични президентски избори", коментират те.

Първоначално се появи информация, че Вишеградската четворка призовава за нови избори. След това стана ясно, че Прага е оттеглила това искане.

След изборите този месец президентът Александър Лукашенко се обяви за победител с голяма преднина. Опозицията заговори за измами около вота и отговори с демонстрации, някои от които бяха брутално прекратени от силите за сигурност. ЕС смята, че изборите не са демократично легитимирани и приведе в действие санкции срещу отговорните.

Междувременно самият Лукашенко посъветва държавните и правителствените ръководители на ЕС да се справят със собствените си проблеми.

"Преди да ни сочите с пръст, трябва да поставите теми като " жълтите жилетки "във Франция или безпокойството в САЩ на дневен ред във фокуса на вашите срещи", каза той в Минск, предава държавната агенция Belta.

Лукашенко отбеляза в рамките на заседание на Съвета за сигурност, че Западът има много свои проблеми.

"Не бива да посочвате Беларус днес, за да се разсее вниманието от проблемите, които съществуват във Франция, САЩ, Германия и т.н.", изтъкна той.

Преди началото на извънредната видеоконференция белоруският опозиционен политик, кандидат-президентът Светлана Тихановска се обърна към ЕС. Във видео послание тя призова европейсите лидери да не признават резултатите от президентските избори в Беларус. Тя е убедена, че изборите са фалшифицирани.

Лукашенко е „загубил всякаква легитимност в очите на нашата нация и на света“, заяви Тихановская в изявление от Литва. Тя призова да не се признава „този лъжовен избор“.

„ЕС трябва да признае волята на хората“, убедена е Тихановска, която в момента е в Литва, страхувайки се за безопасността си и тази на децата си.

За да осигури спокойно предаване на властта в страната, тя инициира създаването на координационен съвет.

Групата с представители на гражданското общество трябва да проведе първото си заседание в сряда. Най-известният международен представител е Светлана Алексиевич, носител на Нобелова награда за литература.

Съветът ще се стреми към диалог с настоящия властови апарат, става ясно от думите на Тихановска. Той ще апелира за честни и демократични нови избори за президент при това при международно наблюдение.

Според официалните резултати от изборите Лукашенко е спечелил около 80% от гласовете при гласуването преди около две седмици, а Тихановска е получила само около 10% от вота. Беларуската опозиция обвинява Лукашенко в измамни схеми. ЕС определи вота  като "нито свободен, нито справедлив". Британското правителство вече обяви, че не приема резултата.

След изборите в Беларус възникнаха масови протести, в рамките на които демонстрантите изискват оставката на Лукашенко. Стотици бяха ранени, най-малко двама загинаха по време на протестите.

Въпреки масовото насилие хората в Беларус продължават да протестират срещу Лукашенко. Във вторник вечер отново имаше митинги в столицата Минск, продължили с часове. Само на площада на Независимостта в центъра на града очевидци преброиха хиляди в нощта срещу сряда.