Лукашенко: Русия обеща помощ на Беларус при външна военна намеса

Протестите в Беларус продължават, според САЩ президентските избори в страната не са свободни и не са честни

10:12 | 16 август 2020
Обновен: 16:43 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Vasily Fedosenko/Bloomberg
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Vasily Fedosenko/Bloomberg

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че Русия се е съгласила да предложи помощ на страната в случай на външна военна заплаха, съобщава BBC. 

Беларуският президент се изправи пред масови протести след оспорваните избори в страната на 9 август. Безредиците избухнаха, след като Лукашенко спечели изборите на фона на широки критики относно фалшифициране на резултата. 

Централната избирателна комисия заяви, че Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е спечелил вота с 80,1%, а основният опозиционен кандидат Светлана Тихановская има 10,1% подкрепа. 

Според Тихановската резултатите не са достоверни, а подкрепата за нея варира от между 60 и 70%. 

Каква е политическата ситуация?

На фона на продължаващите безредици в събота Лукашенко потърси помощ от руския си колега Владимир Путин. Той посочи, че Путин се е съгласил да му осигури цялостно съдействие в случай на външна военна заплаха за Беларус. 

Изявелението идва ден, след като външните министри на Европейския съюз постигнаха споразумение да подготвят нови санкции срещу беларуските власти, отговорни за “фалшификацията” на изборите. САЩ също обявиха, че вотът “не е свободен и не е честен”. 

Междувременно в съвместно изявление от събота премиерите на Литва, Латвия и Естония заявиха, че “изразяват дълбока загриженост за насилствената репресия... и политическата репресия върху опозицията от властите”.

Литва и Латвия по-рано заявиха, че са готови да посредничат в Беларус, при условие че властите спрат насилието над протестиращите и сформират национален съвет с членове на гражданското общество. Те предупредиха, че алтернативата е санкции.

Лидерите заявиха, че президентските избори не са "нито свободни, нито честни" и призоваха за "прозрачен" вот "с участието на международни наблюдатели".

Тихановская напусна Беларус след обявяването на резултатите от изборите. 

6700 души бяха арестувани преди изборите в Беларус. 

Какво се случва с протестите?

Демонстрациите в Беларус продължават след призиви на Тихановская за мирни протести в петък. 

Около 100 служители на националната телевизия излязоха пред сградата ѝ в събота, като заявиха, че планират стачка в понеделник. “Като всички, и ние настояваме за свободни избори и освобождаване на задържаните по време на масовите протести”, заяви Андрей Ярошевич, служител на телевизията. 

В изборния ден беларуските национални програми показаха подкрепящите Лукашенко, но не и карди от протестите. По-късно националната телевизия показа кадри на насилие, обвинявайки демонстрантите, като предупреди хората да не участват. 

Няколко журналисти подадоха оставки по-късно. 

По-рано в събота хиляди хора развяха знамена, запалиха свещи и положиха цветя на сцената в близост до метростанцията, където в понеделник загина един от протестиращите.

Много привърженици на опозицията скандираха "Напусни!" - призив към президента Лукашенко да подаде оставка, а някои носеха табели с лозунги срещу полицейското насилие.