Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Беларус след изборите: между мечтата за европейско бъдеще и по пътя на Украйна

Доц. Александър Сивилов, международен анализатор, специалист по съвременна история и преподавaтел, Светът е бизнес, 10.08.2020

21:04 | 10 август 2020
Обновен: 10:00 | 11 август 2020
Автор: Николета Рилска

Украйнският сценарий за Беларус е възможен, защото за пръв път в страната има толкова обединена опозиция, макар че победата на Александър Лукашенко на избори по такъв начин не е прецедент. Това каза доц. Александър Сивилов, международен анализатор, специалист по съвременна история и преподавaтел, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Според Сивилов насилствено обръщане на Беларус към западните страни би довело до разпад на държавността по примера на Украйна и до разцепването на страната. 

“В Беларус няма толкова ясно разделение на източна и западна част, както е в Украйна. Ситуацията ще е много сложна, може да се стигне до гражданска война”. 

По думите на анализатора един от големите въпроси на президентските избори в Беларус е бил по отношение на възможността руският президент Владимир Путин да се отдръпне от Лукашенко. 

“След обявяването на резултатите от изборите двама от световните лидери поздравиха Лукашенко - Путин и китайският президент Си Дзинпин. Така на Лукашенко беше препотвърдено, че може да изкара още един президентски мандат”, посочи Сивилов.  

Той отбеляза, че протестиращите в Беларус се надяват, че страната може да има европейско бъдеще, докато мнозинството остава проруски настроено. 

Сивилов коментира и заплахата от Беларус на източния фланг на НАТО. Според него едва ли Минск и Москва биха осъществили агресия спрямо Европа, имайки се предвид силната им икономическа зависимост от Европейския съюз. 

Вижте целия разговор във видео материала

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук