Лукашенко мобилизира армията в Западен Беларус

Президентът обвинява други страни за намеса в протестите и търси руска помощ

21:44 | 18 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Президентът  на Белурас Александър Лукашенко, който попадна в деликатна ситуация заради масовите протести срещу евентуални измами в рамките на провелите се из", заяви Лукашенко по време на заседание на Съвета за сигурност в Минск, предава Die Zeit, базирайки се на информация от държавната агенция БелТа.

Лукашенко вече радпореди прехвърлянето на парашутистите в западния белоруски град Гродно през уикенда. Той аргументира хода си с предполагаемо напрегнатата ситуация във връзка със сигурността там, добявайки и  че войските на НАТО не са далеч от границата. Военният съюз отхвърли това твърдение.

Лукашенко многократно обвиняваше други държави, че се намесват в протестите. По-конкретно той назова Полша, Литва и Украйна. Освен това президентът търси контакт с руския президент Владимир Путин, който обяви, че ще подкрепи Беларус в „извънредно положение“.

Русия потвърди готовността си „да предостави необходимото съдействие за решаване на възникнали проблеми“, се посочва в съобщението, позоваващо се на съществуващо военно споразумение. Русия и Беларус са близки партньори и са тясно свързани със споразумение за съюз от 1999 г., но през последните години се стига до повече напрежение между Лукашенко и Путин.

След президентските избори преди повече от седмица в много градове в Беларус имаше масови протести и стачки срещу Лукашенко, който е на власт от 26 години. Демонстрантите обвиняват държавния глава в изборни измами. Съществуват сериозни съмнения относно резултатите и в рамките на ЕС. Естония обяви, че няма да признае резултатите. Лукашенко  направи така, че да бъдат арестувани хиляди демонстранти. След освобождаването си мнозина сигнализираха за проява на насилие в ареста.

Междувременно опозицията в Беларус създаде координационен съвет, който да организира мирно предаване на властта. В комисията работят юристи, предприемачи, художници, политици, лекари и учени. Кандидатът за президент Светлана Тихановская е инициатор за създаването на съвета. От изгнанието си в Литва тя публикува ново видео съобщение, в което обвинява Лукашенко, че ръководи страната с лъжи и ужас в продължение на 26 години. Лукашенко обаче заплаши инициаторите на координационния съвет с "мерки". „Това е опит за завземане на властта“, каза той пред държавната агенция БелТА.

Все пак има първоначални предложения от членове на правителството да отговорят на протестите. "Ние сме отворени за диалог", написа здравният министър Владимир Караник в отворено писмо до независимия портал tut.by. "Не съм почитател на мегафонната дипломация. Считам, че търсенето на решение на кръгла маса винаги е най-добрият начин“, поясни той.

Външният министър Владимир Макей е осъществил телефонни разговори с колегите си в ЕС, за да обсъди ситуацията в Беларус. ЕС стартира санкции срещу властовите структури на Лукашенко заради обвиненията около измами с изборите и жестокото полицейско насилие срещу мирни демонстранти. В сряда държавните и правителствените ръководители на ЕС възнамеряват да обсъдят ситуацията в Беларус в рамките на видео среща на върха.