ЕС може да разшири санкциите срещу Беларус

Според външния министър на Германия ходът е необходим, тъй като не се вижда промяна в поведението на управляващите

15:55 | 27 август 2020
Обновен: 15:56 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че Европейският съюз може да разшири планирания черен списък с беларуски високо поставени политици, тъй като полицията в Беларус продължава да упражнява сила върху протестиращите срещу 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко, съобщава Bloomberg.

Германският топ дипломат, който е домакин на срещата на външните министри на страните членки на ЕС в Берлин, заяви, че предварително заявеният черен списък с между 15 и 20 високопоставени лица от властта в Беларус, които са считани за виновни за насилието и репресиите срещу протестиращите, няма да е достатъчен. ЕС все още не разкрива имената на лицата от списъка, но на тях ще бъдат замразени активи и ще им бъде наложена забрана за пътуване на територията на блока.

„Решихме, че първоначално обявените санкции не водят до промяна в поведението на управляващите в Беларус“, коментира Маас пред репортери. „Това означава, че се налага да обсъдим дали да увеличим натиска върху Беларус и Лукашенко“, уточнява той.

Няколко европейски външни министри потвърдиха, че ще се обсъди дали Лукашенко да бъде включен в списъка.

„Личното ми мнение е, че Лукашенко заслужава това“, категоричен е естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

Междувременно Путин обяви, че руските сили за сигурност могат да окажат подкрепа на Беларус на вътрешно ниво при необходимост. Това е ясен сигнал, че Кремъл засилва подкрепата си за президента Лукашенко.

„Лукашенко ме помоли да сформирам резерв от силите на реда и аз го направих“, заяви Путин в интервю за държавната телевизия „Россия-24“. „Но все пак се договорихме, че този инструмент няма да бъде използван, ако ситуацията остане под контрол“, отбеляза руският президент.

В момента Лукашенко е изправен пред най-голямата заплаха за поста си от 26 години насам. В цялата страна избухнаха мащабни демонстрации с искане за оставката му и насрочване на нови президентски избори.

Поради обществените вълнения Лукашенко се обърна към Путин за подкрепа, тъй като САЩ и ЕС осъдиха остро полицейското насилие срещу мирно протестиращите граждани. До момента са задържани в ареста над 7 хиляди души, като се смята, че някои от тях са измъчвани. От началото на протестите са загинали петима души. Сред арестуваните антиправителствени активисти са организатори на стачки в някои от най-големите предприятия в страната.

По думите на Путин реакцията на беларуската полиция срещу протестиращите е била сдържана. Той заяви, че Русия заема много по-неутрална позиция за Беларус спрямо ЕС и САЩ. Според него западните сили се опитват да се възползват от ситуацията заради техните политически интереси.