Тихановская призова ООН да спре репресиите на властта срещу протестиращите в Беларус

Лукашенко вече не представлява Беларус, каза опозиционният лидер

21:36 | 4 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Milda Seputyte/Bloomberg
Снимка: Milda Seputyte/Bloomberg

Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановская призова ООН да помогне за спиране на репресиите на властта срещу протестиращите, предава BBC. 

По думите на Тихановская опциите трябва да включват санкции на ООН, насочени към лица, близки до Александър Лукашенко, който според нея "отчаяно се придържа към властта".

В петък полицията в Минск арестува петима студенти, пеещи протестен химн от Les Miserables. Масовите протести срещу Лукашенко продължават.

Видеоклипове, публикувани в Twitter, показват хаотични сцени от Държавния лингвистичен институт в Минск от петък.

Тихановская, която бе принудена да замине в съседна Литва, призова ООН чрез видеовръзка незабавно да изпрати международна мисия за наблюдение в Беларус, за да "документира ситуацията на място".

"Една страна не може и не трябва да бъде заложник на жаждата за власт на един човек. Гражданите са се събудили, точката на невъзвращаемост е премината", каза тя на неформалната среща на ООН, свикана от Естония - една от балтийските съседки на Литва.

Тихановская беше главният опозиционен съперник на Александър Лукашенко на изборите на 9 август. Тя влезе в президентската надпревара, след като съпругът ѝ Сергей Тихановски и друг кандидат бяха вкарани в затвора. 

Тя заяви, че опозицията настоява за прекратяване на полицейското насилие, незабавно освобождаване на всички политически затворници и свободни и честни избори.

„Сътрудничеството с режима на Лукашенко означава подкрепа за насилието“, каза Тихановска в рамките на срещата на ООН, призовавайки организацията да „използва всички механизми за спиране на насилието, включително санкции срещу лицата, извършили изборни нарушения и престъпления срещу човечеството“.

"Лукашенко вече не представлява Беларус", добави тя.

Миналия месец лидерите на Европейския съюз се съгласиха да наложат санкции, включително замразяване на активи, на все още неназовани белоруски представители на властта, замесени в предполагаеми фалшификации на избори, бруталност и арестуване на протестиращи.