Япония, Австралия и Индия стартират инициатива за устойчива верига на доставки

Трите държави се стремят да работят заедно, за да се противопоставят на господството на Китай

11:38 | 1 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите на търговията на Япония, Индия и Австралия се споразумяха във вторник да работят за постигане на устойчивост на веригата за доставки в индо-тихоокеанския регион. Трите държави се стремят да работят заедно, за да се противопоставят на господството на Китай в търговията, пише Bloomberg. 

Министрите стартираха незабавно договаряне на детайлите около инициативата за укрепване на веригите за доставка, която да бъде пусната по-късно тази година, се казва в съвместно изявление. 

Търговският министър на Япония Хироши Каджияма, на Индия Пиюш Гоял и на Австралия Саймън Бирмингам присъстваха на видеоконференцията във вторник следобед, се казва в изявлението. Те призовават и други страни в региона, които споделят тяхната позиция, да участват в инициативата.

Трите държави се стремят да изградят по-силни вериги за доставки, за да се противопоставят на господството на Китай, тъй като търговското и геополитическо напрежение ескалира в целия регион, съобщи Bloomberg през август, позовавайки се на източници в Токио и Ню Делхи, запознати с въпроса.

Япония, Австралия и Индия, заедно със САЩ, са членове на Четиристранния диалог за сигурност (Quad) - група за консултации по националната сигурност. 

Висш американски дипломат заяви в понеделник, че САЩ биха искали да започнат да официализират тази група като база за по-широк алианс по сигурността в региона.