В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Противоборството между САЩ и Китай ще определя международните отношения за дълъг период

Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, В развитие, 31.08.2020

12:48 | 31 август 2020
Обновен: 15:55 | 31 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Притивоборството между САЩ и Китай ще определя динамиката в международните отношения за достатъчно дълъг период, заяви Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Тръмп продължи основната цел на САЩ в международен план – а именно налагането на международно лидерство. Целта остава същата без значение кой ще е следващият президент на САЩ“.

По думите на Любомир Кючоков обаче самата многополюсност на света изключва един доминатор.

„Процесите на многополюсност късаят формирането на нови геополитически процеси. Рязко се повишава влиянието на регионални фактори. САЩ дълго време ще бъдат най-влиятелният фактор, но не единственият, който движи международните процеси“.

Според госта при Тръмп се наблюдава подход, който се опитва да постигне поставените си цели чрез разединение, несъобразяване с международните институции и чрез налагане на санкции.

Директорът на Института за икономика и международни отношения обясни, че при демократите същите цели се презследват с повече намеса в света, с повече участие.

„При победа на Байдън ще започне завръщане към международните институции, от които САЩ излязоха и завръщане към целите за климата, а това ще ги сближи с Европа“.

Кючуков каза още, че Бйдън би донесъл демонстративно сближаване с Европа, като ще бъде направен опит да се покаже единственото на международното поле.

„Отношенията между Европа и САЩ в един многополюсен свят не съвпадат, затова Тръмп не беше причина, а катализатор на отдалечаването между двете страни“.

„Балканите представляват интерес за САЩ през призмата на възпирането на политическото влияние на Русия и на икономическото на Китай. За съжаление, в последните години това се превърна и в политиката на ЕС – работи се през призма сигурност, а не през призмата на ускоряване на процесите по присъединяване към съюза“, каза още Любомир Кючуков.

Целият анализ за последствията от резултатите от президенстките избори в САЩ гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.