Производството на петрол спадна заради урагана Лаура, но цените почти не помръднаха

Петролните компании спряха 84% от добива в Мексиканския залив преди урагана

17:30 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато се разглежда състоянието на пазара на петрол от последната седмица, не може да се открият сигнали, че най-силният ураган от повече от век е преминал през Мексиканския залив преди да удари югозападната част на Луизиана, пише Bloomberg в свой анализ.

Петролните компании прекратиха 84% от офшорния добив на петрол преди урагана Лаура, а рафинериите в региона спряха една трета от производството на дизел и бензин. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) започнаха седмицата при цена от 42.48 долара за барел, а в петък се търгуваха на 43 долара за барел.

Бурите от подобен мащаб обикновено предизвикват ръст в търсенето на бензина, което води до скок в цените на стоките на дребно. Но ураганът Лаура съвпадна с пандемията, която ограничава силно търсенето. Разпространението на коронавируса доведе до спад в търсенето на бензина, а запасите на петрол достигнаха до рекордно високи нива. Цената на бензина в Луизиана поскъпна с едва 4 цента до 1.89 долара за галон, показват данни на Американската автомобилна асоциация (ААА).

Цената на фючърсите върху петрола за кратко се повиши преди бурята, докато пазарът се подготвяше за въздействието. Фючърсите върху WTI за кратко поскъпнаха до 5-месечен връх в сряда, но впоследствие поевтиняха.