Туризмът в ЕС през лято 2020: Мъртъв сезон

Най-големите предизвикателства са за Хърватия, Гърция и Испания, които разчитат силно на сектора за икономиката и заетостта

14:23 | 29 август 2020
Обновен: 14:24 | 29 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg
Снимка: Geraldine Hope Ghelli/Bloomberg

MSC Grandiosa напусна пристанището в Генуа на 16 август. Това е първият круиз, плаващ по Средиземно море от месеци. Корабът може да превозва до 6 хил. пътници, но на борда му има 2 500 души.

Ограниченията за пътуване и страхът от пандемията от новия коронавирус задържаха много европейци у дома това лято. Повечето от пътуващите се ограничиха до пътешествия в границите на страната си, пише Investor.bg, като цитира анализ на онлайн изданието Politico.

Това представлява предизвикателство за някои страни, които разчитат основно на туризма. В някои страни от ЕС секторът генерира до една четвърт от богатството и работните места.

Повечето граждани от четирите най-населени страни в Европа казват, че нямат намерение да пътуват това лято заради пандемията, показват данни от проучване, поръчано от Euronews в средата на юли. Преди коронакризата само 32% от жителите на тези страни не са имали намерение да пътуват. Сега обаче 61% от германците, 60% от испанците, 51% от французите и 53% от италианците казват, че няма да пътуват. Повечето от тях, които са имали планове за ваканция, са ги променили.

Слаби полети

Летищата в Европа далеч не са възстановили трафика до нивата преди блокирането. В началото на август броят на пътниците е 69 процента по-нисък от предходната година и се възстановява по-бавно от броя на полетите, който е 55% по-нисък, според данни на Евроконтрол.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани полетите от повечето страни от ЕС на 11 март.

Броят на полетите в световен мащаб е бил средно с 14 процента по-нисък през август в сравнение с началото на годината.

Сложна ситуация в Испания

Около 200 000 международни туристи посетиха Испания през юни в сравнение с 8 млн. година по-рано. Много страни от ЕС и по света ограничиха пътуванията или посъветваха гражданите си да не пътуват до страната, която е една от най-тежко засегнатите от пандемията.

От януари до юни общите международни туристически пристигания в Испания се свиват със 72% на годишна база.

Испания обаче далеч не е единствената жертва. Местата за настаняване в Швеция и Дания отчитат с около 60 процента по-ниска заетост през май спрямо май 2019 г. Южните страни се представят много зле, като настаняванията в Гърция, Хърватия и Малта са на минимално ниво.

Данни за целия ЕС за летния сезон, започващ през юни, все още не са публикувани.

Наличните данни за май показват, че България е на опашката в ЕС по заетост на леглата в местата за настаняване със 7%.