Ryanair съкращава полети, конкуренти обмислят подобни ходове

Ирландският авиопревозвач съкращава капацитета си 20% през септември и октомври

17:44 | 17 август 2020
Обновен: 17:48 | 17 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Ryanair съкращава полети, конкуренти обмислят подобни ходове

Ryanair  – най-големият европейски нискобюджетен авиопревозвач, намали капацитета си за септември и октомври, след като търсенето за тези услуги отслабна. Подобни решения се обмислят и от други конкуренти на компанията, вследствие на ръста на заразените с короновирус на Стария континент, съобщава Bloomberg.

Авиопревозвачът, базиран в Република Ирландия, ще редуцира капацитета си с 20 на сто през следващите два месеца, заради несигурността покрай пикове на заболелите от Covid-19. Съкращенията на полетите ще засегне основно Испания, Франция и Швеция, като става въпрос за намаляване на честота на полетите, а не за закриване на маршрути. Ирландският превозвач също така отправи призив към правителството в Дъблин да премахне карантинните рестрикции, наложени върху държави, в които се забелязват подобни или по-ниски нива на заразяване отколкото тези в Ирландия.

EasyJet e сред другите компании, които обмислят подобни ходове, вследствие на повторното въвеждане на рестрикциите, които се отразиха пряко на желанието на хиляди за късно летуване, съобщават хора, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Миналата седмица в рестриктивния списък на Великобритания влязоха Франция и Нидерландия, а притесненията има и за присъединяването към списъка на Турция и Гърция, където се наблюдава увеличаване на заразени.

Говорител на EasyJet обяви, че не може да коментира плановете им за съкращания, но въпреки това превозвачът потвърди затварянето на три бази във Великобритания, от които две в покрайнините на Лондон.

Основните надежди авиолиниите бяха насочени именно към високо рентабилния за тях летен сезон. Този приход е жизненоважен за тях на фона на не толкова доходоносните зимни месеци.

Акциите на Ryanair се понижиха с 5.1% на дъблинската борса, докато тези на EasyJet се търгуваха в Лондон с 4 на сто по-евтино към 13:50 местно време.

„Ние смятаме, че рестрикциите ще се отразят тежко върху късните летни месеци и това ще промени неминуемо oтношението на инвеститорите към всички европейски нискобюджетни авиолинии“, посочи анализаторът от Citi Банк Марк Мандука в писмо до клиенти на финансовата институция.