Ryanair: Най-големият ни страх е втора вълна на коронавируса

Авиокомпанията отчита загуба от 185 млн. евро през второто тримесечие на тази година

12:49 | 27 юли 2020
Обновен: 12:49 | 27 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Авиокомпанията Ryanair обяви, че ще продължи да губи пари и през лятото, тъй като се опасява от ударите върху икономиката от втора вълна на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа отчита загуба от 185 млн. евро през второто тримесечие на тази година, когато пътническите полети бяха силно ограничени. Също така компанията очаква през настоящото тримесечие да регистрира по-малка загуба, въпреки че полетите се възобновяват, се посочва в официална позиция на Ryanair.

“Невъзможно е да се предвиди колко дълго ще продължи пандемията от коронавирус, а втора вълна на Covid-19 в Европа в края на есента, когато обикновено започва годишният грипен сезон, е най-големият ни страх в момента“, обясняват от базираната в Дъблин авиокомпания.

Ryanair, която възобнови полетите си от 1-ви юли, обяви, че кризата може да създаде възможности, тъй като самолетните пътувания ще останат потиснати през следващите две или три години, а това може да накара превозвачите с по-високи разходи да намалят капацитета си. Все пак от компанията отбелязват, че фискалната година до март 2021 г. ще бъде предизвикателна заради потенциалната заплаха от неблагоприятните търговски последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз без търговско споразумение.

Ирландската компания съобщи, че планира да изпълнява 40% от полетите от традиционния ѝ график за този месец, като целта ѝ е делът да нарасне до 60% през август и до 70% през септември, ако няма непредвидими и извънредни ситуации. Към момента вече има заплаха от вероятността Великобритания да възобнови правилата за поставяне под карантина на пристигащите от Испания.