Авиокомпании търсят решение за възобновяване на полетите между ЕС и САЩ

Те предлагат да се въведе обща програма за масово тестване на туристите за коронавирус

11:20 | 22 юли 2020
Обновен: 11:36 | 22 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Големите авиокомпании искат да се въведе съвместна програма за извършване на тестове за коронавирус, така че да се възобновят пътуванията между Европейския съюз и САЩ, съобщава BBC.

Собственикът на British Airways - IAG, Lufthansa и United Airlines са сред авиокомпаниите, които са подписали писмото с тези искания до лидерите на САЩ и ЕС. Към момента пътуванията между САЩ и ЕС са строго ограничени.

Превозвачите изпитват сериозни трудности и се борят за оцеляването си, тъй като пандемията от коронавирус наруши силно пътуванията в световен мащаб.

В писмо, изпратено до европейските правителства и това на САЩ, изпълнителни директори на големи авиокомпании призовават да се въведе съвеместна програма между САЩ и ЕС за тестове за коронавирус, за да се осъществяват повече трансаталнтически полети.

“Предвид безспорното значение на трансатлантическите полети за световната икономика, както и за възстановяването на нашия бизнес, смятаме, че е много важно да се възстановят услугите за пътувания по въздух между САЩ и ЕС“, се посочва в писмото. То е адресирано до вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

„Разбираме, че тестването създава редица предизвикателства. Все пак вярваме, че пилотна програма за тестване на пътуващите между САЩ и Европа ще е отлична възможност за правителствата и авиационната индустрия да работят съвместно“, пише още в писмото на авиопревозвачите.

В ЕС все още има забрана за влизане на туристи от САЩ на територията на блока, въпреки че Брюксел вече облекчи правилата за пътуванията за граждани от 15 страни, които са с по-нисък брой потвърдени случаи на коронавирус.