Как милиардерите стават милионери - с инвестиции в авиокомпании

Авиационният сектор е изправен пред множество предизвикателства след удара от пандемията

19:40 | 15 юли 2020
Обновен: 19:41 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Основателят на Virgin Atlantic Ричард Брансън. Снимка: Vivien Killilea/Bloomberg
Основателят на Virgin Atlantic Ричард Брансън. Снимка: Vivien Killilea/Bloomberg

Спасяването на Virgin Atlantic отне 200 милиона паунда (250 милиарда долара) от собственото състояние на Ричард Брансън, пише Bloomberg.

Разходът е последният пример за капацитета на индустрията да свива богатствата. Самият Брансън по-рано заяви, че “ако искате да сте милионер, започнете с милиард долара и открийте нова авиокомпания”. 

Авиационният бизнес отдавна е неустоим за магнатите. От Тони Фернандес от AirAsia до основателя на JetBlue Дейвид Нийлман, някои от най-известните предприемачи в света са изградили богатствата си, транспортирайки хора по въздух. С намаляването на полетите по време на блокадите, коронавирусът нанесе удар дори на свикналите с волатилността и тънките маржове на капиталоемката индустрия. 

Пазарните капитализации на 10 големи публично търгувани авиокомпании, свързани с известни магнати, които индексът Bloomberg Billionaires следи, се свиват с 14 милиарда долара от началото на годината. 

Пазарните капитализации

Пазарните капитализации на авиокомпаниите се понижават. Графика: Bloomberg    

Кризата вече взе множество жертви. По-рано тази година Уорън Бъфет се оттегли от инвестициите си в четирите основни американски авиокомпании, като призна, че Berkshire Hathaway губи пари. 

Latam Airlines, най-големият превозвач на Латинска Америка, потърси закрилата на съда за фалит в Ню Йорк. През март Нийлман - основал компании, включително JetBlue и канадската WestJet Airlines - се отказа от над 80-процентен дял от акциите си в бразилския превозвач Azul.

Кризата също доведе до структурни проблеми или показа напрежението на повърхността. Дълговият товар на ASA принуди норвежката компания да премине към преструктуриране. Авиокомпанията остава силно задлъжняла и предупреди, че вероятно ще се нуждае от набирането на още капитал. 

Европейският бюджетен превозвач EasyJet също се бори с вътрешни проблеми. Основателят на компанията и нейн най-голям акционер Стелиос Хаджи-Йоану
предприе неуспешен опит да отстрани изпълнителното ѝ ръководство и блокира поръчката на самолети към Airbus, като посочи, че превозвачът нито се нуждае от тях, нито може да си ги позволи. 

Възможно е индустрията да се възстанови достатъчно бързо, за да компенсира някои загуби. Има признаци, че търсенето на пътувания започва да нараства, което носи надежди, че стресът за превозвачите ще се понижи. 

Възстановяването на бизнеса до предпандемичните нива обаче е далеч. Delta Air Lines сви плановете си за завръщане към нормалните нива на работа след ръста на новозаразени с коронавирус в САЩ, подбиващ отново търсенето. Въпреки преструктурирането си Virgin Atlantic заяви по-рано, че очаква да се върне към рентабилност през 2022 г.