Уорън Бъфет все още не е имунизиран срещу трусовете в авиоиндустрията

В портфолиото на милиардера остава Precision Castparts - доставчик на части за самолетните производители

17:50 | 4 май 2020
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield
Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет продаде всичките си акции в четирите най-големи американски авиокомпании, но инвеститорът миниардер остава уязвим на колапса във въздушните пътувания, пише в свой анализ Bloomberg.

Berkshire все още притежава изцяло Precision Castparts - доставчик на части за авиационната индустрия, който се подготвя за трудни времена, имайки се предвид, че Boeing и Airbus свиха производството си на самолети. Berkshire закупи Precision Castparts през 2016 г., като стойността на сделката беше 37.2 милиарда долара - една от най-големите за Бъфет.

Сега производителят на самолетни чести е изправен пред двойна заплаха, след като коронавирусната пандемия сви търсенията на полети и накара авиокомпаниите да заземят самолети и да отменят полети. Това значи по-малка необходимост от замяна на части за тях и голям спад на поръчките им. Още повече, че превозвачите очакват спадовете в индустрията да са дългосрочни и полетите да не се възстановят до предкризисните нива от 2019 г. в рамките на 3 години.

“Настоящото забавяне е доста по-различно от това при постоянните икономическите цикли”, заяви анализатор на Agency Partners. Той обясни, че обичайно има краткосрочен удар за индустрията и последващо бързо възстановяване. “Този път влиянието ще е съществено, имайки се предвид колапса на въздушните пътувания в целия свят”, смята експертът.

Продажбата на акции

Само в САЩ броят на пътниците се понижава с около 95% на годишна база в резултат на пандемията. Индексът на най-големите американски авиокомпании изтри над половината от стойността си тази година, воден от 70-процентния спад на акциите на United Airlines Holdings. Бъфет посочи, че губи пари от инвестициите си в индустрията, които включваха и акции в American Airlines, Delta Air Lines и Southwest Airlines.

”Авиационният бизнес - може и да греша и се надявам да е така, но смятам, че той ще се промени по много съществен начин”, заяви Бъфет, като добави, че бъдещето му остава неясно за него.

Грегъри Абел, който е в борда на Berkshire, призна на годишната среща на компанията в събота, че кризата около коронавируса е ударила Precision Castparts, въпреки че бизнесът ѝ остава силен. “Производителят на части работи за приспособяване на бизнеса си, за да отговори на настоящото търсене”, посочи той, а Бъфет добави, че щетите от коронакризата се разпростират по цялата верига на доставки.

“Ще имаме самолети в тази страна, ще летим. Но реалният въпрос е нуждаем ли се от много нови планове, или не, и кога те биха ни потрябвали - това засяга много хора”, коментира Бъфет. Кризата “наистина засяга Precision Castparts, засяга General Electric. Тя определено засяга и Boeing”, добави той.

Слабостта на авиоиндустрията

Акциите на Boeing и Airbus се обезцениха наполовина, като най-значителни са спадовете в цените на книжата на доставчици като Spirit AeroSystems и Triumph Group.

“Добре ще е за Precision Castparts, че тя не е самостоятелна публична компания сега, защото ако беше, определено щеше да има доста ниска цена на акциите”, заяви Джеймс Армстронг, президент и портфолио мениждър в Henry H. Armstrong Associates. “Това не са страхотни новини за тях, но не смятам, че бизнесът ще си отиде. Смятам, че ще се забави”, добави той.

Precision Castparts беше ударена от два масивни и непредвидими удара, които не бяха по нейна вина.

Още преди пандемията Boeing заземи самолетите си от модела 737 Max след две фатални катастрофи. Базираният в Чикаго производител замрази производството на Max - най-продаваният му самолет, по-рано тази година, след като забраната за пътувания влезе в сила.

Натискът от Boeing

“Съдбата на Precision Castparts е до голяма степен свързана с тази на Boeing”, посочи консултант на Leeham. Според него случващото се със самолетния производител, се случва и с доставчиците му.

“Никой не можеше да предвиди срив в авиационната индустрия, в който трафикът се свива с 95% за една нощ”, отбелязва още експертът. Той добавя, че никой не би могъл да предвиди и заземяването на Max, което може да продължи 18 месеца.

“Продажите на Precision Castparts се свиват през първото тримесечие на всичките ѝ основни пазари”, заяви Berkshire, представяйки отчета си в събота. От компанията посочват, че това се дължи както на проблемите на Boeing, така и на пониженото търсене вследствие на пандемията. Това допринесе за спад на печалбата на компанията преди данъците от 7.3%.

Производителят на части временно преустанови работата във фабриката си в Портланд, Орегон, а по-късно заяви, че „значително“ ще съкрати работната си сила. Berkshire посочи, че бизнесът е изправен пред по-високи производствени разходи поради „производствената неефективност, която се дължи основно на пандемията“.

Оставащата тежест

Boeing също заяви, че ще намали работната си сила с 10%, или 16 хиляди работни места, и ще понижи производството на няколко от своите самолети, включително на 787 Dreamliner.

Precision Castparts, с модерните си технологии на производство, ще остане ключов играч във веригите на доставка на авиационната индустрия. Компанията обслужва клиенти и от енергийния сектор.

Но на фона на проблемите в авиационния сектор - очакващ дълго и несигурно възстановяване, залогът на Бъфет на Precision Castparts ще остане тежест за Berkshire в обозримото бъдеще.