Уорън Бъфет продаде всичките си акции в американски авиокомпании

Според милиардера в момента не е правилно да се залага на авиационната индустрия

09:48 | 3 май 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет обяви, че неговата компания Berkshire Hathaway е продала всичките си акции в четирите най-големи авиационни компании в САЩ, съобщава BBC.

Говорейки в рамките на годишната среща на акционери, Бъфет заяви, че “светът се е променил” заради коронавируса. По негово мнение в момента не е правилно да се инвестира в авиационната индустрия.

Бъфет направи коментара си часове, след като Berkshire Hathaway отчете рекордната нетна загуба от 50 милиарда долара за първото тримесечие.

Конгломератът притежаваше 11-процентен дял в Delta Air Lines, 10-процентен дял в American Airlines, 10% от Southwest Airlines и 9% от United Airlines.

Компанията започна да инвестира в четирите авиокомпании през 2016 г., след като избягваше авиационната индустрия от години.

Американската авиационна индустрия е изправена пред колапс като резултат от коронавирусната пандемия, а компаниите в нея вече съкратиха стотици хиляди служители и заземиха множество самолети.

Бъфет заяви, че е обмислял инвестиции си в няколко авиокомпании, преди пандемията да удари сектора.

В изявление от Delta посочиха, че са запознати с продажбата и изпитват “огромно уважение към Бъфет и екипа на Berkshire".

Авиокомпанията добави, че остава “уверена” в стабилността си.