Авиокомпаниите възстановяват полети: как изглежда новото нормално?

С маски, проверки на температурата и социална дистанция компаниите се опитват да върнат пътниците в самолетите си

07:46 | 20 май 2020
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Новата ера по отношение на въздушния трафик вече настъпи. Летищата и авиокомпаниите въведоха проверки на температурите за служителите и пътниците си, предпазните маски за лица вече са норма за пътуващите в САЩ, а хората на самолетите на най-големия европейски бюджетен превозвач трябва да вдигнат ръка, за да използват тоалетната, пише The Wall Street Journal.

Много авиокомпании вече премахнаха списанията в самолетите си и отмениха предлагането на храна за по-кратките маршрути. Слизането от самолета може да отнеме повече време от обикновено, тъй като превозвачите се опитват да контролират обичайните струпвания на хора след полетите.

На фона на разхлабването на мерките срещу коронавируса авиокомпаниите си проправят път в новата среда, променяйки маршрутите и услугите си, за да гарантират безопасност и да убедят пътниците отново да се качат в самолетите им след пандемията.

Някои от най-големите промени в авиационната индустрия са породени от очакванията на ръководителите в нея търсенето да остане слабо в рамките на месеци, дори години. Авиокомпании обмислят да изискват от пътниците попълването на здравни сертификати или евентуално представянето на “имунитетни паспорти” за тези от тях, които са били заразени с коронавирус.

Всички тези мерки обаче представляват заплаха за голяма част от практиките, които насърчиха рекордно дългия растеж на приходите на авиокомпаниите в САЩ.

Превозвачите увеличиха приходите си благодарение на възможността да возят повече пътници - те намалиха размера на седалките и разстоянието между редовете. Компаниите започнаха да таксуват пътниците повече за някога безплатни екстри - включително предварителния избор на място. Таксите за промяна на полета и чекиране на багажа носят милиарди долари на авиокомпаниите всяка година.

Дружествата обаче сега са насърчавани да оставят средните седалки в полетите си празни, което ще натежи на печалбите им. В същото време пътуващите по работа, които обикновено са склонни да плащат повече за бизнес класа, вероятно ще се върнат бавно на фона на международните ограничения, които остават в сила и набиращите популярност видеоконференции.

Засега авиокомпаниите преустановиха таксуването на клиентите си за смяна на полети, а връщането на тези такси може се окаже трудно, имайки се предвид опитите им да възстановяват доверието на пътниците си.

“Ще бъде по-малко социално приемливо някой, който очевидно не се чуства добре, да се качи на самолет”, заяви главният изпълнителен директор на JetBlue Airways. Той добавя, че авиокомпаниите тепърва ще трябва да намерят печеливш начин как да се справят с този проблем.

Някои критици твърдят, че измерването на температурата може да даде на пътниците напразна сигурност, тъй като по този начин не се установяват заразените, които не проявяват симптоми.

Нискотарифната Ryanair премина дори по-далеч, като заяви, че предприема мерки, за да преустанови опашките пред тоалетните. Превозвачът ще изисква пътниците да вдигнат ръка за позволение от член на екипажа, преди да използват тоалетните в самолетите.

Американските превозвачи започнаха да изискват пътниците да носят предпазни маски на лицата си по време на целия полет, но не е ясно колко дълго може да продължи това. Според някои компании мярката води до трудни ситуации, когато пътниците откажат да поставят маски на лицата си, докато самолетът е във въздуха.

Едно от най-големите предизвикателства е осигуряването на социална дистанция на летищата. Според множество ръководители спазването на тази мярка е невъзможно, като малко са установените споразумения за единни стандарти.

Някои превозвачи обявиха, че ще оставят празни средните седалки в самолетите си, за да гарантират социална дистанция. Според ръководители от индустрията обаче тази стратегия няма да е успешна дългосрочно, тъй като компаниите не могат да си позволят тези разходи.

Междувременно намаленият брой на полетите значи, че някои самолети вече започват да се запълват. По-рано този месец United Airlines Holdings заяви, че ще започне да предупреждава пътниците си, ако полетът, за който имат билет, е пълен, предоставяйки им възможност да сменят датата на пътуването си.

Компанията промени политиката си малко по-късно и започна да предлага нова оферта - срещу такса от 39 долара пътниците могат да са сигурни, че седалката до тях ще бъде празна. Американските власти обаче писаха на превозвача, като се обявиха против това решение.

В Китай, където значителен капацитет от вътрешните полети беше възстановен, представители на индустрията не обявиха публично предприетите мерки за социална дистанция. Повечето авиокомпании изискват пътниците да носят предпазни маски на лицата си и измерват температурите им. Компании, включително China Southern Airlines, оставиха свободни средните седалки на полетите си.