Авиокомпаниите съкращават хиляди служители, а най-лошото тепърва предстои

Очакванията са само три американски авиокомпании да закрият общо 100 хил. работни места до края на 2020 г.

08:48 | 24 юли 2020
Обновен: 08:51 | 24 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Близо 400 хил. служители от авиокомпаниите в световен мащаб са уволнени, освободени в принудителен отпуск или уведомени, че може да загубят работата си заради последствията от коронакризата, показват изчисления на Bloomberg.

Авиационната индустрия бе много тежко засегната от пандемията, която предизвика срив в продажбите на билети за полети и удари приходите на компаниите. Авиокомпаниите по света драстично намалиха полетите си заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и липсата на апетит за пътувания от страна на туристи, особено в международен план. Това е така, тъй като много хора се притесняват да не се заразят с вируса и да прекарат дълъг период под карантина.

British Airways, Lufthansa, Emirates и Qantas са сред авиопревозвачите, които съкращават хиляди служители или въвеждат програми за освобождаване в неплатен отпуск. Много повече съкращения се очакват в САЩ, тъй като през септември ще се премахне условието да не се закриват работни места, ако компания иска да получи подкрепа от правителството.

Американските авиокомпании Delta, United Airlines Holdings и American Airlines вече предупредиха 35 хиляди от своите служители, че работните им места са под риск. Има вероятност трите компании общо да освободят 100 хиляди души от персонала си до края на годината.

Дори пилотите и членовете на екипажа в компаниите, които успяват да запазят работата си, се сблъскват с намаляване на заплатите им.

Данните за 400 хиляди загубени работни места се отнасят за всички авиокомпании по света и засягат пилоти и кабинен екипаж, които са били на първа линия от началото на пандемията, когато са били на работа. В изчисленията са включени планирани съкращения от американски авиокомпании, като те са съставени на база на официалните изявления на превозвачите, новини и други медийни публикации.