Всеки седми германски служител е част от схемата за частична безработица през юли

Данните на Ifo за схемата са базирани на проучване сред 9 хил. компании

20:15 | 19 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на служителите по схемата за частична безработица в Германия намалява значително през юли. По данни на Института за икономически изследвания Ifo през юли той възлиза на 5,6 милиона, което е с милион по-малко спрямо месец по-рано. През изминалия месец всеки седми социалноосигурен служител е бил включен в процедурата за непълен работен ден, пише Die Zeit.

Средно работното време на обхванатите от схемата лица намалява с 43% спрямо нормалния обем на работа. Въпреки това, в зависимост от индустрията, все пак данните са много различни.

Благодарение на отварянето на магазини и ресторанти много сервитьори и търговци се завърнаха на работните си места. В хотелиерството броят на служителите по схемата за частична безработица намалява с една трета до 465 хил. Това съставлява 42% от служителите в областта. В търговията на дребно също броят на служителите по схемата рязко спада до 637 хил.

В промишлеността обаче ситуацията е друга. През юли там 2,12 млн. служители са работили на непълен ден, като така делът им се понижава само с три процентни пункта до 30%. Делът в металургията и електротехническата промишленост е по-висок.

През юли в електротехническата и машиностроителната промишленост са регистрирани дори повече работници по съответната процедура на месечна база. Икономическите експерти обясняват увеличението със слабо търсене на продуктите от индустрията.

Търговията на дребно, ресторантьорството и хотелиерството бяха особено силно засегнати от схемата в хода на коронакризата. За разлика от тях, най-малко засегнати са банковият и застрахователния сектор, както и сферата на недвижимите имоти - само 3%  от служителите там работят на непълен ден.

Данните на Ifo за частичната безработица са базирани на проучване сред 9 хил. компании. Федералната агенция по заетостта публикува окончателните данни няколко месеца по-късно.

Междувременно броят на заетите лица в Германия намалява с 1,3% в периода от април и юни за първи път от 1990 г. Делът им спада с 1,4% до 44,7 млн. души в сравнение с предходното тримесечие заради пандемията.

Също така търсенето на кредит от страна на германските компании се увеличава в условията на коронакриза. В същото време фирмите отчитат по-голяма сдържаност от страна на банките по отношение на отпускането на заемите, сочи новото проучване за второто тримесечие на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo.