Собственици на заведения на гръцки остров критикуват новите мерки срещу Covid-19

Заведенията на Миконос трябва да затварят в 24 часа от 11 до 23 август

18:15 | 16 август 2020
Обновен: 18:23 | 16 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Byron Smith/Getty Images
Снимка: Byron Smith/Getty Images

Опасявайки се от ръст на случаите на заразени с коронавирус, който заплашва относителния успех на Гърция при овладяването на пандемията досега, правителството в Атина въведе местни ограничения за бизнеса, посрещнати с неодобрение от представителите му в Миконос, съобщава Bloomberg. 

"Не можете да вземете едностранно решение и да затворите острова на следващия ден, в полунощ", заяви Ставрос Гримплас, собственик на бар, цитиран от Associated Press. Новите изисквания на правителството налагат заведения, клубове, кафенета и ресторанти да работят до 24 часа от 11 до 23 август. 

“Всички са дошли (в Миконос) да ядат, да се забавляват, да плуват. В този момент ние ги заблуждаваме. Казахме им “елате в Гърция” и Гърция се затвори”, добавя Гримплас. 

Когато премиерът Кириакос Мицотакис официално обяви туристическия сезон за открит на 13 юни, той отбеляза, че „няма безрисков подход“. Тогава Гърция имаше 3112 потвърдени случаи на коронавирус и 183 жервти вследствие на заразата. Към събота отбщият брой на потвърдените случаи на заразени в страната достигна 6859, а жертвите - 226. 

Остров Миконос е дом на до десет хиляди жители, но през лятото е класически пример за изпълнена с тълпи туристическа дестинация. В летния сезон Миконос обичайно посреща над два милиона туристи. 

Това лято обаче туристите на острова няма да са дори близо до това число, въпреки че някои от жителите му твърдят, че хотелите са на около 70% пълни, което не е валидно за нито една друга туристическа дестинация в Гърция. 

Когато подобни рестрикции бяха въведени на остров Порос, близо до Атина, голяма част от посетителите напуснаха. Това обаче не е валидно за Миконос. 

Бизнесът там отвори по-рано тази година, за да компенсира загубите. Собственици на заведения подписаха писмо, обвинявайки превителството и предупреждавайки го да не унищожава работата им. Те също така искат данните, които са предизвикали подобни мерки. 

За момента властите посочват, че няма да отменят мерките и че са приложили такива в голяма част от страната. От понеделник изискването за затваряне в полунощ ще обхване и заведенията в столицата Атина.