В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Новите изисквания за влизане в Гърция замразяват интереса на българските туристи

Горян Върбанов, съосновател на New Estate Bulgaria и Arendoo.bg, В развитие, 14.07.2020

12:57 | 14 юли 2020
Обновен: 16:00 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска

След обявяването на мерките срещу коронавируса през март резервациите на българите за Гърция се свиха с около 70%. Интересно е, че нямаше много желаещи да отменят по-рано направените резервации, хората очакваха ситуацията да се подобри. Последните събития обаче тотално замразиха пазара. С първите рестрикции, които се въведоха в Гърция, особено изискването за PCR тестове, пазарът изпадна в ступор. Това каза Горян Върбанов, съосновател на New Estate Bulgaria и Arendoo.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова

“Интересът за резервации в Гърция е почти нулев, хората започнаха да търсят начини да отменят резервациите си”. 

Върбанов посочи, че туристическите компании са изправени пред трудна ситуация, тъй като коронавирусната криза е безпрецедентна, в общите им условия не е предвидена ситуация на пандемия. 

“Сезонът е почти отписан - ще има повече загуби, дори да се освободи режимът”.

По думите на госта за българските туристи посещението на Черноморието остава единственият смислен вариант, а хора, които отдавна не са прекарвали почивките си у нас, ще преоткрият възможностите в страната. 

По отношение на промените в търсенето след Covid-19 Върбанов отбеляза, че тенденциите дават приоритет на самостоятелните вили. Той добави, че макар да се очакваше поевтиняване на предлаганите имоти в Гърция, собствениците им са запазили цените същите, а много от тях са се оттеглили от пазара за момента. 

“Сърби, румънци и българи имат идентично поведение от гледна точка на гръцкия пазар”, коментира Върбанов.

Сред най-търсените дестинации в Гърция от представителите на тези страни той открои Халкидики, като посочи, че през миналата година е преоткрит и районът на Кавала. 

Традиционно място за сърбите е Паралия Катерини, а сериозна част от румънците пътуват до Лефкада, стана ясно още от разговора. 

Повече по темата вижте във видеото. 
Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.