Наводненията задълбочават социалното неравенство в Китай

Според държавната политика в Китай по-бедните райони трябва да търпят ударите от природните бедствия за сметка на развитите градове

15:38 | 10 август 2020
Обновен: 15:38 | 10 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Природните бедствия в Китай причиняват икономически загуби на страната за десетки милиарди долари, а жертвите всяка година са стотици. Хората приемат, че природните бедствия са необратими, но загубите и последствията влошават вече задълбоченото социално неравенство в Китай, пише Bloomberg в свой анализ.

През това лято Мънуа, регион в източната китайска провинция Анхуей, бе един от най-тежко засегнатите по време на огромните наводнения в страната. Но причината за това не са обилните валежи, а защото това е една от най-големите зони за отклоняване на водата при наводнения.

През последните десетилетия, когато наводнения заплашват индустриалните зони и ключови транспортни хъбове, регионът се наводнява, тъй като властите освобождават вода от голям язовир. Това е така, тъй като правителството предпочита да се наводни обширен селски район, който допринася по-малко за брутния вътрешен продукт на страната.

Преди месец от язовира бяха пуснати 375 млн. кубически метра вода към Мънуа, за да се облекчат наводненията в другите райони. Десетки села останаха под вода, а хиляди хектари реколта бе унищожена. В Китай има популярна поговорка, която насърчава хората „да направят малка жертва, за да постигнат по-голяма цел“. Местната власт в Анхуей се гордее с тази саможертва.

Реално саможертвата е доста голяма. Правителството компенсира загубите на селскостопанската продукция само с между 40% и 70% от приходите за предходната година. Китайските жители по селата, които зависят почти изцяло от селското стопанство, са по-бедни от жителите в градовете. А застраховката, която покрива загубите от природни бедствия, е прекалено скъпа за хората извън градовете в Китай.

„По-слабо развитите региони ще се жертват за по-важни в социално-икономически аспект градове или индустриални региони, когато се появи заплахата от наводнения“, коментира Ма Дзюн, директор на Института за обществени и екологични въпроси. „Поради това бедните региони са по-тежко засегнати от природните бедствия и изпитват повече трудности за своето развитие. Това се превръща в порочен кръг“.

Това също така е глобален проблем. Според Службата за ограничаване на риска от бедствия към ООН проучванията от последните 30 години показват, че бедните хора са по-склонни да живеят в райони, изложени на опасност, и че са по-малко способни да инвестират в намаляване на риска от бедствия. По този начин бедността ги прави по-уязвими от природни бедствия, а те от своя страна изострят бедността.

„Климатичните промени не са само екологичен проблем. Това е проблем, свързан и със социалното неравенство, тъй като най-уязвимите общности плащат най-високата цена за измененията в климата“, обяснява Ли Шуо, анализатор по климата в Greenpeace. А наводненията в Южен Китай през това лято изцяло потвърждават тезата му.