Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Китай няма да получи стратегическо предимство в тази криза

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, Клуб Investor, 08.08.2020

20:32 | 8 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Управлението на кризите от страна на политическия елит е решаващо за това кой ще бъде водещ лидер в света, а не толкова една или друга придобивка като ваксината срещу Covid-19, заяви д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Конфликтът между САЩ и Китай е с дълга история. Сред възможните сценарии е деескалаьция на напрежението или този конфликт да ескалира в нова гореща престрелка в политически и икономически санкции. Този сценарий е по-вероятен, докато американският президент Доналд Тръмп е в Белия дом".

Според д-р Иванов въпреки социалогическите проучвания шансовете на Доналд Тръмп и Джо Байдън за предизборната битка в САЩ са 50 на 50.

"Избирателната система в САЩ е компромис между големите и малките щати".

Д-р Иванов е убеден, че Китай ще бъде основната доминираща тема в предизборната кампания. По думите му не се знае дали Китай няма да измисли още нещо, с което да предизивка Америка и с това да повиши акциите на Тръмп. 

"Към септември-октомври ще има по-ясна картина кой от двамата кандидата ще влезе в Белия дом", заяви политологът. 

"Конвенционалните бойни действия отстъпват място на новото поколение войни. Вашингтон няма изработена доктрина как да спре подобни предизвикателства от Китай и има риск да изразходи потенциала си в погрешна посока".

"Не очаквам Китай да придобие стратегическо предимство в тази криза, защото държавите не му вярват. Трябва решителен американски президент, но без да прекрачва червената линия с Китай", каза още гостът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.