Възстановяването на китайската икономика се ускорява

Строителният сектор е сред отчитащите най-сериозни ръстове

10:02 | 31 юли 2020
Обновен: 10:34 | 31 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Първите официални данни за представянето на китайската икономика през втората половина на годината отчитат продължаващо възстановяване, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за производствения сектор се повишава до 51,1 пункта през юли спрямо 50,9 пункта месец по-рано, сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. 

Индексът на мениджърите по поръчките за сектора на услугите отчита лек спад до 54,2 пункта, докато показателят за стротителството се повишава до над 60 пункта. Ниво на показателя над 50 пункта индикира подобряване на условията спрямо предходния месец.

Данните за

Данните за износа на Китай се подобряват, въпреки че тези за сектора на услугите отчитат леки спадове. Графика: Bloomberg 

Възстановяването на икономическия растеж на Китай продължава и през втората половина на годината, тъй като насърчените от правителството инвестиции се увеличават и глобалната икономика също отчита подобрение. Икономистите преразгледаха очакванията си за представянето на втората по големина икономика в света за годината, като ги повишиха и сега прогнозират ръст от 2%.

Загубата на работни места и доходи обача натежават на възстановяването в азиатската страна, ограничавайки възможностите на потребителите да харчат. Бъдещи огнища на коронавируса също ще натежат на увереността, особено в развлекателния, хотелиерския и туристически сектор.