Икономическата болка на Северна Корея се задълбочава насред пандемията

Голяма част от земеделските земи в страната може да бъдат унищожени заради огромни наводнения

16:20 | 7 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун инспектира провинциален район, който бе засегнат от големи наводнения, като проливните дъждове в страната заплашват да унищожат земеделските земи. Това е пореден удар за страдащата от пандемията икономика на азиатската страна, която се насочва към най-голямото си свиване от повече от две десетилетия, съобщава Bloomberg.

Ким посети окръг Унфа, който се намира на около 60 километра на юг от столицата Пхенян. В Унфа бяха разрушени над 780 къщи, като се очаква да бъдат осигурени дом и храна за хората, изгубили дома си, съобщи в петък Корейската централна новинарска агенция.

Държавната телевизия на Северна Корея съобщава, че са регистрирани проливни дъждове в още 10 окръзи от четвъртък насам. Обилни дъждове са ударили провинциите Пхьонан и Хванхе, а според данни на Световната продоволствена програма на ООН те генерират близо 70% от производството на ориз в страната.

Селското стопанство е ключов елемент от икономиката на Северна Корея, а наводненията през летните месеци доведоха до намаляване на реколтата. Това засилва напрежението върху Ким Чен Ун, който трябва да се справя и с международните санкции срещу Пхенян - наложени заради тестовете в страната на ядрени оръжия и балистични ракети.

От световната продоволствена програма на ООН отбелязват, че близо 40% от населението на Северна Корея изпитва остър недостиг на храна. От организацията посочват, че хранителната несигурност и гладът са широко разпространени в страната.

Икономиката на Северна Корея успя да отчете растеж през 2019 г., но решението на Ким Чен Ун да затвори границите на страната през януари заради коронавируса удари спирачките на малкото останала легална търговия, която държавата има. По този начин икономиката на Северна Корея може да отбележи най-големия си спад от 1997 г. насам, сочи прогноза на Fitch Solutions.