Северна Корея затвори цял град заради предполагаем случай на коронавирус

Очакванията са севернокорейският лидер Ким Чен Ун да затегне контрола върху населението по време пандемията

11:00 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун. Снимка: Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун издаде заповед за затварянето на град в близост до границата с Южна Корея, след като властите откриха потенциален случай на коронавирус, съобщава Bloomberg, като се позовава на севернокорейски държавни медии.

Ким Чен Ун присъства на спешна среща на Работническата партия и предприе „превантивна мярка“ за изолирането на град Кесън заради съмнение, че има един случай на коронавирус, съобщи Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Лицето, което незаконно се е върнало в Северна Корея на 19-ти юли, е преминало през военната демаркационна линия с Южна Корея, уточняват държавните медии в Северна Корея. Ето защо правителството ще започне разследване във военното поделение, което е отговорно за преминаването и вече се водят планове за налагането на тежко административно наказание.

KCNA съобщи, че въпросният гражданин е емигрирал в Южна Корея преди три години, но не представи подробности как е възможно да се върне през граница, която се охранява от десетки хиляди военни. Преминаването през широката четири километра демилитаризирана зона е изключително опасно, тъй като има и полета с мини.

От KCNA съобщават за несигурен резултат от тестовете за коронавирус на лицето, но така съмненията, че коронавирусът вече е достигнал в Северна Корея се засилват, въпреки че режимът все още не е регистрирал нито един случай на Covid-19 в страната.

Ким Чен Ун коментира, че ситуацията е критична и че „може да се каже, че ужасният вирус е влязъл в страната“. По думите му всички трябва да следва централния комитет на партията, който той ръководи, за да защитава благосъстоянието и сигурността на страната, посочват от севернокорейската държавна медия.

Ходът показва, че Ким Чен Ун ще затегне контрола върху населението и държавата по време на пандемията. Поради влошаващото се състояние на севернокорейската икономика е от ключово значение да се гарантира, че вирусът няма се разпространява масово сред местното население. Очакванията са азиатската страна да отчете най-големия си икономически спад през тази година от 90-те години на миналия век, когато населението страдаше от остър недостиг  на храна, пише в доклад на Fitch Solutions