Северна Корея няма да се откаже от ядрените си оръжия

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че ядрените оръжия са необходими и защитават страната от външен натиск

09:40 | 28 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун заяви, че ядрените оръжия в страната гарантират нейното оцеляване. Изказването на севернокорейският лидер показва, че той няма намерение да изпълни искането на президента на САЩ Доналд Тръмп за пълна денуклеаризация на режима на Пхенян, съобщава Bloomberg.

На среща с ветерани по повод годишнина от края на сраженията по време Корейската война Ким Чен Ун коментира, че ядрените оръжия ще гарантират националната сигурност и безопасността на страната, отбеляза Корейската централна информационна агенция (KCNA).

“Ние поехме по пътя на самостоятелното развитие като ядрена държава. Ето защо Северна Корея вече е държава, която може да се от всяка форма на външен натиск или военна заплаха“, заяви Ким Чен Ун. От години властта в Пхенян твърди, че ядреният арсенал на страната е най-добрият начин да се предпази от американска инвазия.

„Няма да спрем и за момент процеса по формирането на най-добрата национална сигурност, която да издържи на всички предизвикателства“, заяви севернокорейският лидер.

Президентът Тръмп остави вратата отворена за нова среща на върха с Ким Чен Ун. Но Северна Корея обяви, че не вижда смисъл да се ангажира със САЩ. Пхенян обвинява Вашингтон в неспазването на обещания, които са направени по време на първата историческа среща преди две години.

Ким Чен Ун и Тръмп се срещнаха три пъти от 2018 г. насам. Тръмп призова за пълната денуклеаризация на азиатската страна и заяви, че докато това не се случи, американските санкции ще останат в сила. От друга страна, властта в Северна Корея смята, че подобно разоръжаване ще е политическо самоубийство.