Москва глобява за неносене на маски заради нарастващите случаи на Covid-19

Новите ежедневни случаи в столицата са нараснали с 30% от 16 юли насам

19:33 | 4 август 2020
Обновен: 19:33 | 4 август 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Москва започна да прилага правилата си за носенето на маски по-стриктно след поредица от нови случаи на коронавирус през последните три седмици, пише Bloomberg.  

Полицията тази седмица започна да глобява с 5000 рубли (68 долара) пътниците в метрото в руската столица за неносене на защитни средства, съобщи държавната информационна служба ТАСС.  

Магазините също започнаха да изискват от клиентите да носят маски, след като кметството засили проверките. 

Москва води политика за задължително носене на маски от 12 май, когато започна разхлабване на ограниченията, насочени към спиране на разпространението на епидемията.  

Въпреки че правилата за маските бяха облекчени на 13 юли, те остават задължителни в градския транспорт, в медицинските центрове и в магазините. 

Изискванията обаче са широко пренебрегнати - ресторантите и магазините са пълни и малко местни жители носят защита на публично място.  

„Изискванията бизнесът да спазва мерките за защита не бяха отменени“, заяви говорителят на кметството Гулнара Пенкова във вторник. Москва продължава да прилага правилата за маските, каза тя. 

Градът е епицентър на коронавирусните инфекции в Русия с 28% от общия брой в страната. Броят на новите ежедневни случаи в Москва непрекъснато нараства след спада на 16 юли, когато имаше 531 новозаразени, а във вторник са регистрирани 691 нови случая.

Новите ежедневни

Новите ежедневни случаи на коронавирус в Москва са нараснали с 30% от 16 юли насам.  Графика: Bloomberg

Кметството издаде глоби за над 300 милиона рубли на магазини за нарушения на политиката за носене на маски, съобщи ТАСС миналата седмица. 

Причината е, че Москва се подготвя за откриване на училищата на 1 септември. Столицата вече се върна към предпандемичните нива на активност, според индекса за самоизолация, базиран на данните за местоположението, събрани от интернет компанията Yandex. 

Русия е четвъртата страна по брой коронавирусни инфекции в света - близо 855 000, докато регистрираната смъртност от 14 183 е много по-ниска от тази в други големи страни. 

Ситуацията в страната се стабилизира, въпреки че „няма основания за самодоволство“, заяви президентът Владимир Путин на 29 юли по време на среща  относно подготовката на здравната система за есента и зимата.