Русия ще регистрира първата ваксина срещу Covid-19 до 12-ти август

Здравни експерти се опасяват относно ефективността на ваксината заради бързи процес по разработване

16:40 | 29 юли 2020
Обновен: 16:40 | 29 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия планира да регистрира ваксина срещу коронавируса в периода между 10-ти и 12-ти август. Това вероятно ще бъде първото официално одобрение на ваксина срещу пандемията в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Ваксината, която е разработена от Москвоския институт Gamaleya и Руския фонд за директни инвестиции, може да бъде одобрена за използване от гражданите в рамките на от три до седем дни след регистрацията от страна на регулаторите, твърди запознат с вътрешните процеси източник на Bloomberg, който пожела да запази анонимност, тъй като информацията не е публична.

Очакванията са ваксината на Gamaleya да получи условна регистрация през август, което означава, че тепърва ще е необходимо да се проведат клинични тестове върху 1600 души, коментира вицепремиерът на Русия Татяна Голикова по време на среща с президента Владимир Путин в сряда. По думите ѝ производството трябва да започне през септември.

„Основните изисквания за всяка ваксина са нейната доказана ефективност и безопасност, така че всичко трябва да се направи много внимателно и точно“, заяви Путин в края на срещата. „Трябва да имаме пълната увереност, че ваксината ще е ефективна“, допълни той.

Ваксината е обявена от производителите за безопасна и потенциално тя ще е първата, която ще достигне до свободна употреба от гражданите. Все пак не са публикувани официални данни от процеса, а темпът на работа около разработването на ваксината повдига въпроси в други държави. По план Gamaleya трябва да започне третия етап от клиничните тестове през следващата седмица в Русия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

В Русия има над 800 хил. потвърдени случаи на коронавирус. „Ситуацията остава сложна и може да се промени във всяка посока. Няма причина за самодоволство и отпускане. Не трябва да се забравят лекарските препоръки“, категоричен е руският президент.

„Руската ваксина ще бъде предоставена на здравните специалисти преди завършването на клиничните тестове“, заяви здравният министър Михаил Мурашко в интервю за държавната телевизия в събота. Той и други високопоставени държавни лица твърдят, че ваксината няма да бъде достъпна за масова употреба преди края на тази година.