Мерките на Путин срещу коронавируса създават балон на жилищния пазар в Русия

Трябва да се запитаме дали има смисъл системно да субсидираме кредити като ипотечните, заяви руският заместник-министър на финансите

20:55 | 28 юли 2020
Обновен: 20:55 | 28 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Akos Stiller
Руският президент Владимир Путин. Снимка: Akos Stiller

Коронавирусните субсидии, които подпомогнаха ипотечното кредитиране, рискуват създаването на балон на жилищния пазар в Русия, заяви заместник-министъра на финансите, цитиран от Bloomberg. 

“Трябва да се запитаме дали има смисъл системно да субсидираме кредити като ипотечните”, коментриа Алексей Моисеев в рамките на онлайн конференция. “Рискуваме създаването на балон на пазара сред хора, които нямат достатъчно възможности да изплатят ипотеките си”, предупреди той. 

Русия обяви през април, че ще субсидира лихвите по ипотеките в опит да стимулита търсенето на заеми и нови апартаменти в разгара на коронавирусната епидемия. Около една трета от 277 милиарда рубли (3.8 милиарда долара) за ипотеки, които банките са отпуснали през юни, са били субсидирани, става ясно от индормация на Dom.rf. Заемите за жилища нарастват с 29% през миналия месец на годишна база. 

Растежът, насърчен от рекордно ниските основни лихви и програмата за субсидиране, която ще остане в сила до началото на ноември, идва на фона на данни за спад на доходите на руснаците през миналото тримесечие, който е най-тежкият от две десетилетия насам. 

Моисеев заяви, че Русия не трябва да удължава субсидиите и е напът да установи цели за ипотеките, които да бъдат заложени в националния план за подкрепа.

Правителството беше принудено да отложи повечето от целите си в програмата си за 400 милиарда долара за инвестиции и развитие от 2024 г. до 2030 г., а като причина посочи икономическата слабост заради Covid-19.