Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Понижената покупателна способност на руснаците е причина за спада на посещенията им у нас

Георги Минчев, председател на УС на БРТПП /Българо-руска търговско-промишлена палата/, Бизнес старт, 11.07.2019

08:44 | 11 юли 2019
Георги Минчев, председател на УС на БРТПП /Българо-руска търговско-промишлена палата/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Минчев, председател на УС на БРТПП /Българо-руска търговско-промишлена палата/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Не проблемите с логистиката, а по-скоро спадът в жизненото равнище на руското население и понижената покупателна способност са водещи фактори за отлива на посещенията на руски туристи у нас. Това мнение изказа Георги Минчев, председател на УС на БРТПП /Българо-руска търговско-промишлена палата/, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Той коментира и определянето на втори въздушен превозвач по самолетната линия Варна-Москва-Варна, изказвайки убеждение, че туризмът ще бъде печеливш от решението, макар че не проблемите с логистиката са водещи за по-ниските посещения на руските туристи. Все пак това според него е шанс "бизнес комуникацията да получи още една възможност". При тази традиционна въздушна връзка впечатление прави относително високата цена спрямо други сходни дестинации в Европа. Освен това тя е пределно запълнена с пътници, каза още гостът.

Минчев изтъкна, че България като туристическа дестинация е под сериозна конкуренция от страна на по-изгодни и не по-малко привлекателни туристически дестинации. Според него за съжаление през годините българският туризъм трудно успява да формира собствена ярка идентичност. "Имаме добър пример, но той е по-скоро локален. Въпреки това се усеща инвестиция в човешкия капитал, мениджмънт, създаване на продукт. Има и подобрена среда на комуникация с правителството и местните власти за разрешаване на въпроси, но процесът се случва бавно", каза още той.

"Гърция е по-скъпа дестинация от Турция, но тя "краде" не само руски, а и български туристи, и то при ненаситена леглова база на родното Черноморие това лято".

Стокообменът България-Русия

България като част от ЕС постепенно се превръща в интегрална част от разделението на труда, от сложните производствени вериги, смята Георги Минчев. "В случая автомобилната промишленост е водещият фактор за нарастване на износа. Да, ние участваме в тази верига на доставки, но това не е собствен износ. Делът ни не е особено голям. Приносът ни като качество на участие е условие на производство, електроенергия, работни заплати", поясни още гостът.

Фармацевтичните изделия са водещи в експорта ни за Русия

"Русия, в резултат от наложените санкции и контрасанкции, възприе лекарствения си пазар като приоритет номер 1 на националната си сигурност и инвестира колосални суми в създаване на собствен развит клъстер за производство на лекарства и лекарствени средства.  Така задоволява не само вътрешния си пазар, а може и да окаже сериозна конкуренция по отношение на износа на тези продукти".

От страна на България не се усеща задълбочена подготовка при евентуална отмяна на режима на санкции в Русия, спомена Георги Минчев.

Вижте видео материал с целия разговор.