Доходите на руснаците отбелязват най-голям спад от кризата през 1998 г. насам

Данните са удар за президента Владимир Путин, който си проправя път за удължаване на мандата

21:32 | 17 юли 2020
Обновен: 22:09 | 17 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Доходите на руснаците за второто тримесечие се понижават най-значително от кризата през 1998 г. насам, след като икономиката на най-големия енергиен износител в света претърпя двоен удар от пандемията и глобалното свиване на търсенето на петрол, съобщава Bloomberg. 

Реалните разполагаеми доходи се свиват с 8% в периода между април и юни на годишна база, сочат данни на Федералната статистическа служба на Русия от петък. Данните за първото тримесечие, които по-рано отчитаха спад, бяха ревизирани до 1,8-процентен ръст. 

Доходите на

Доходите на руснаците отбелязват най-големия си спад от кризата през 1998 г. насам през второто тримесечие. Графика: Bloomberg 

“Ситуацията с доходите създава множество проблеми”, заяви Евгений Надоршин, главен икономист на PF Capital в Москва. “Ако доходите не се възстановят, икономиката отново може да претърпи удар”, отбелязва той. 

Спадът, който следва годините на понижение или стагнация в стандарта на живот, е едно от най-големите предизвикателства пред президента Владимир Путин, който се опитва да си проправи пътя към удължаване на управлението му, продължило две десетилетия. 

Данните са удар и за продажбите на дребно в Русия, които се свиха със 7,7% през юни, следвайки 19-процентния спад през април. Заплатите се възстановиха през май след априлския спад, като отчетоха ръст от 1%. 

Безработицата се увеличи до 6,2% през юни спрямо отчетените 6,1% през май.