Путин призова да се увеличи данъкът върху доходите на богатите в Русия

В същото време руският президент предлага да се осигурят нови обезщетения за домакинствата през юли

21:26 | 23 юни 2020
Обновен: 21:30 | 23 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Bloomberg
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Президентът на Русия Владимир Путин се похвали с успешното ограничаване на разпространението на коронаривуса в страната в свое обръщение към нацията във вторник. В своето изявление той предложи да се осигурят нови плащания в брой за семейства и безработни, както и да се увеличи данъкът за богатите, съобщава Bloomberg.

В обръщението към нацията, което бе излъчено по националните телевизии в страната, Путин заяви, че е необходимо да се намали данъкът в IT сектора до най-ниското ниво в световен мащаб. По думите му това трябва да се случи, за да се подкрепи една от индустриите, в които Русия е конкурентоспособна на световно ниво. След изявлението на Путин акциите на Yandex NV и Mail.ru поскъпнаха с над 5%.

„Направихме необходимото, за да отслабим епидемията“, коментира руският президент само няколко дни преди да се проведе референдума за конституционни промени в страната, който може да му позволи да се задържи на власт до 2036 г.

Русия е на трето място по брой потвърдени случаи на коронавирус в света след САЩ и Бразилия. Но Путин е категоричен, че бързата реакция на Кремъл и усилията на руснаците са позволили на страната да преодолее най-лошото.

За да се облекчат щетите върху икономиката на Русия от пандемията и ограничителните мерки, които бяха въведени в началото на пролетта, Путин призова да се увеличат обезщетенията за безработните. Също така той съобщи, че през юли правителството ще изпълни отново популярната мярка за изплащане на 10 хил. рубли на семейство за всяко дете над 3-годишна възраст.

Освен това Путин призова да се отмени плоският данък, който бе важна част от неговата икономическа политика през годините. По този начин данъкът за богатите в Русия ще се увеличи. Според плана му, който ще влезе в сила през следващата година, доход от над 5 млн. рубли на година ще бъде облаган с 15%, а не със сегашните 13%. Нивото от 13% ще важи за хората с доходи под 5 млн. рубли на година.

„Събраните пари от увеличението на данъка ще бъдат сравнително малко спрямо бюджета. Но по-важното в случая е, че този ход може да е първа стъпка по пътя към по-прогресивна данъчна система. Това би намалило зависимостта на правителството от приходите от енергийния сектор“, коментира Скот Джонсън, анализатор в Bloomberg Economics.