Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Смяна на властта в Русия би я върнало на картата на демократичните страни

Доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климен Охридски", Светът е бизнес, 29.06.2020

21:03 | 2 юли 2020
Обновен: 13:08 | 3 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Смяна във властта в Русия ще доведе до промени и за имиджа на страната в световен мащаб – това би я върнало на картата на държавите, възприемани като демократични, коментира доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът взе отношение по темата за референдума в Русия за промени в конституцията. По думите му промените са свързани с въвеждане на по-различна система на управление с известно ограничение на президентските правомоция – ще се създаде нов съвет, който да влияе да президента и ще намали концентрацията на властта в Русия към момента.

Сивилов припомни, че въпросната конституция в сегашния си вид е създадена през 1993 г. от Борис Елцин.

"Промените, които сега се опитва Путин да наложи, са свързани по-скоро не с това да ограничи властта си, а да започне постепенно да излиза от тази позиция, в която се намира".

Според доц. Сивилов Путин ще се стреми да оглави новия върховен съвет, където ще може да контролира дейността на следващия президент.

Гостът смята за вероятен сценария да бъде прекъснат някой от мандатите на Путин, вероятно дори сегашния, и следващият човек да влезе с позицията на изпълняващ длъжността президент – това, което се е случило и с Путин навремето.

Сивилов уточни, че в Русия има опозиция, която обаче Западът не припознава.

"Кризата удари тежко Русия и заради нея търси вариант за сътрудничество с европейските страни. Отношенията между Русия и Китай, от друга страна, се осланят на стратегическо временно партньорство".

Днес проблемът по оста Китай-Русия според преподавателя е навлизането на китайски заселници – нелегални имигранти в далечния изток на Русия.

"Традиционното русофилство отстъпва на заден план. Страната остава играч на икономическо равнище, но отдавна е загубила присъствието си като политически и обществен фактор".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.