Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Няма предвидена помощ за бизнеса от държавата при преминаване към еврото

Галин Попов, Асоциация на търговците на нехранителни стоки, в "Светът е бизнес" 29.04.2024 г.

21:02 | 29 април 2024
Автор: Георги Месробович

Липсата на нормативна рамка би създала по-сериозни затруднения за бизнеса, около приема на България в еврозоната. Компаниите ще се сблъскат с нуждата от пренастройване на софтуерите си и обмена на валути, за които предвидените срокове са кратки и могат да създадат пречки. Процесът ще струва на банките в страната около 500 млн. лева, а за бизнесът това число може да е и по-голямо. Разумната дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г., за да може да се изчистят всички проблеми, които може да възникнат, това коментира Галин Попов, Асоциация на търговците на нехранителни стоки, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Нужна е сериозна подготовка за влизането на България в еврозоната, като бизнесът се интересува от предвидимостта и наличието на нормативна рамка, за да може процесът на приемане да се случи по нормален начин, каза Попов. Вижда се старание от държавата, започвайки процеси свързани с изпълняване на инфлационните критерии, но бизнесът се притеснява, че нормативната рамка няма да е готова в удачен срок.

Фокусът на държавата е насочен към облекчаването на процеса за гражданите, но трябва да не се пренебрегва бизнесът, тъй като ако той не е готов и изпита сътресения при приема на еврото, то ще се отрази и на потребителите. Законодателната рамка би дава възможност на бизнеса да се подготви, като колкото по-рано тя дойде, толкова по-добре за компаниите.

Преди присъединяването в еврозоната ще трябва да се направи значителна промяна на софтуера, използван от компаниите. Друга голяма спънка за бизнеса са и заложените срокове, в които ще може да се обмени лев към евро. Това е предвидено да се случи в рамките на две седмици преди присъединяването на България в еврозоната. Гостът обясни, че ако това ще се случи на 1 януари 2025 г. двете седмици ще са значително по-малко заради наличието на много почивни дни и празници в края на месец декември. Един месец след приемането на еврото ще има дуализъм в търговските обекти, като ще може да се заплаща и в двете валути, но рестото задължително ще трябва да бъде връщано в евро, което би създало усложнения за бизнесите, ако не са успели навреме да конвертират.

В закона е заложено, че никой търговец няма право да вдига цените при въвеждането на еврото, ако няма обективни причини за това. Мярката предпазва от изкуствено надуване на цените, но гостът обясни, че думата „обективни“ е много широка и няма конкретно заложено значение. Това може да създаде казуси, в които даден бизнес е принуден да вдигне цените, в следствие на реални фактори, но проверяващите може да не сметнат това за „обективна“ причина.

Гостът каза, че за бизнеса разумна дата за присъединяването в еврозоната изглежда 1 юли 2025 г., за да може да се изчистят всички проблеми, които може да възникнат.

„Представете си пренастройката на софтуера колко време и средства изисква и си представете ситуация, в която се казва, че след 3 или 5 месеца влиза еврото и опашката от търговци собственици, които ще се наредят пред софтуерните компании, за да бъде направена тази промяна. Тук ще има обективно вдигане на цените от страна на софтуерните компании, защото ще има огромно търсене. Аз смятам, че някои може и да не се справят, защото това изисква време и капацитет, а той е ограничен. Някъде може да се получат изоставания, някъде може да се получат грешки и тн. Струва ми се, че това е излишно. Понякога ми е ясно, че тези решения се взимат с идеята „влизаме и ще видим“ и може би понякога има политическа логика да се направи по този начин, защото процесите са много бавни.“

По предварителни изчисления на Асоциацията на търговските банки присъединяването на България в еврозоната ще струва около 500 милиона лева на всички банки в страната. Гостът обясни, че това число за бизнеса ще е сходно или по-високо, като само смяната на софтуера би струвала около 3 милиона лева.

Сегашната политическа ситуация на турбулентност се отразява негативно на бизнесите. Те биха предпочели да има спокойствие и предвидимост, за да могат да правят по-дългосрочни планове.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.