Путин се стреми да управлява до 2036 г., но рейтингът му спада

От решаващо значение за плана на Путин ще е референдумът за конституционните промени, който ще се проведе на 1-ви юли

16:32 | 28 юни 2020
Обновен: 16:34 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След две десетилетия на власт общественото одобрение към президента Владимир Путин достига до рекордно ниско ниво, докато икономиката на Русия трябва да се справя с ударите на коронавируса и срива в цените на петрола. Междувременно Путин се стреми да се задържи на президентския пост за вероятно още 16 години, пише Bloomberg в свой анализ.

По отношение на крайния резултат на предстоящия референдум далеч няма несигурност, което е показателно, колко добре президентът успява да контролира операцията по изменение на руската конституция въпреки влиянието на коронавируса върху икономиката на страната. Ако крайният резултат от референдума, който ще се проведе на 1-ви юли, е в подкрепа за промяна на конституцията, Путин ще може да управлява още два мандата по 6 години след изтичането на настоящия му мандат през 2024 г. Това означава, че Путин може да остане на власт до 2036 г., когато ще е на 83 години.

За да се приеме решението е достатъчно повече от половината от гласовете да са за конституционни промени и избирателната активност е над 50%. Но от Кремъл ще са доволни единствено от убедителна победа. Ето защо по време на предизборната кампания се дават популистки обещания, че конституционните промени ще доведат до ефективна забрана на гей браковете.

„Хората са разочаровани от президентската република и лидера с твърда ръка, в който вярваха преди 20 години“, коментира Сергей Белановски, социологът, който предвиди най-големите протести срещу управлението на Путин през 2011 г. и 2012 г. Сега той отново проследява подновения ръст на обществено неодобрение към управлението на страната.

Путин вече се превърна в най-дълго управлявалият лидер Русия след съветския диктатор Йосиф Сталин. След широкото обществено недоволство заради покачването на пенсионната възраст през 2018 г. бившият агент на КГБ изпитва трудности да задържи общественото доверие, докато понижаването на стандарта на живот в страната разширява недоволството сред гражданите.

Общественото одобрение към Путин е на ниво от 59%, което е най-ниското досега, откакто стана президент през 2000 г. Така рейтингът на руският президент е колкото на регионалните губернатори, които преди Путин традиционно задминаваше значително по електорална подкрепа, отбелязват от социологическата агенция Levada.

„Рейтингът на Путин, който прехвърли основната отговорност за борбата срещу коронавируса на регионалните лидер, се понижава, тъй като повечето граждани са недоволни от настоящата икономическа криза“, обяснява Денис Волков, анализатор в Levada.

След години на стагнация руската икономика може да се свие с 6.6% през тази година, което е най-лошият спад от 2009 г. по време на световната финансова криза, се посочва в доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Средният годишен растеж на икономиката на Русия през изминалото десетилетие е 2%. А през първите два мандата на Путин БВП на страната нарастваше с над 7%, което спомогна за увеличението на доходите на населението. Руската централна банка вижда малко пространство за подобрение през следващите години без извършването на структурни реформи.

Социологът Белановски обяснява, че последното му проучване за обществените нагласи от този месец показва, че мнозинството от избирателите подкрепят конституционните промени, за да се отстояват традиционните семейни ценности. Но много малко хора подкрепят частта, в която Путин може да си осигури още два мандата.