Вълна от фалити в Русия ще увеличи икономическата болка на Путин

През октомври изтича мораториумът върху завеждане на дела за фалит

14:37 | 27 юни 2020
Обновен: 14:37 | 27 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Русия в размер на 1.6 трлн. долара ще понесе още един удар, когато бъде отменен мораториумът върху завеждане на дела за фалит, пише Bloomberg. Мярката, която се прилага в условията на пандемия, изтича през октомври.

„Това е като машина за поддържане на живота – ако няма лечение, настъпва смърт при изключване на машината“, коментира Юрий Халимовски от Deloitte в Санкт Петербург. По неговите думи, когато мораториумът бъде отменен, ще настъпи голяма вълна от фалити.

Очакваният ръст на фалитите в Русия ще са поредното предизвикателство в една вече болезнена година за икономиката на страната, която се насочва към най-големия си спад от повече от десетилетие. Президентът Владимир Путин, който се опитва да насърчи гражданите да гласуват следващата седмица за промени в конституцията, които биха му позволили да удължи управлението си, прекрати ограничителните мерки по-рано, за да се опита да ограничи финансовата болка.

Около една трета от компаниите заявиха в края на април, че са изложени на риск от фалит, показва проучване, проведено от Центъра за стратегически изследвания в Москва.

„Веднага след като мораториумът приключи, ще започне ефект на домино“, заяви Александър Синицин, който ръководи изследователския център.

Бизнесмен на име Александър, който управлява верига детски игрални центрове в търговски центрове в Москва и Екатеринбург, заяви, че сметките и дълговете му нарастват, докато той чака да му бъде разрешено да фалира.

„Правителството ми казва, че сега не мога да фалирам, че не бива да уволнявам хората и трябва да им плащам“, казва той, като предпочита да не съобщава фамилното си име, тъй като фалитът все още не е официален. "Нямаме пари и няма къде да вземем", добявя Александър.

Големите компании вече започват да преразглеждат договори, за да намалят щетите си при фалит на подизпълнители, обяснява Халимовски от Deloitte. По думите му една от най-големите вериги в Русия дори е създала база данни за проследяване на финансовото състояние на своите контрагенти.

Министерството на икономиката не отговори на искане за коментар по имейл от страна на Bloomberg дали правителството ще предприеме мерки за предотвратяване на голям брой корпоративни фалити.

Компаниите в потребителския сектор са най-силно засегнати през последните два месеца от ограничителните мерки и много фирми все още страдат от спад в потребителското търсене, дори когато се премахват ограниченията.

Служителите са оставени в неизвестност от разпоредби, които не позволяват на компаниите да съкращават персонал, дори и да нямат пари да им платят, а малките предприятия се оплакват, финансовата подкрепа не е достатъчна, за да покрие дори основните им плащания.